2021. október 1., péntek

A világ mécsessége

Igazából még mindig messze van a mindenféle szentek és a halottak appja, de a boltok, óriásplakátok és a hócipőm már erősen tele van a temetői mécsesekkel. Azt már megszoktuk, hogy kereskedelmileg októberben kezdődik a karácsony, és a maradék szaloncukrok januári kiárusításával ér véget, miként a húsvét is rögtön a farsang után startol, legalább is a bármelyik sarki boltban.

De ezt a mécses-fesztivált korábban mintha nem kezdték volna ennyivel hamarabb. Ma viszont átmentem a közeli, aldi-alakú fogyasztásösztönző egységbe, és minden sor végén nagy kupac mécses volt, miként a pénztáraknál is, kiszorítva ezzel néhány túlárazott csokit, és csokis ízesítésű óvszert. (Persze a féldecis üveg ipari szeszeket nem tudta kiszorítani, a magyar népléleki igényekkel még egy multinál is tisztában vannak.)
És a mécsesekből is van fapados műanyag kiadás, meg menőbb darab, ahol a méret a lényeg, meg hogy üvegből van, ez utóbbi az "Úgyis Egy Órán Belül Lelopják a Sírról" művésznévre hallgató modell, de igazán luxus darabot nem láttam. Biztos azért mert aldi.

Pedig remek lenne mondjuk egy-egy Cartier vagy Gucci mécses, amelyik különleges, szabad tartású madagaszkári méhek viaszából és Chanel parfümből készült gyertyát tartalmaz. Amelyik ha leég, a temetői wi-fi segítségével automatikusan rendel újat, amit a gyártó cég embere - a full assistance szolgáltatás keretében - Bentley-vel szállít ki, szája szegletében arisztokratikus félmosollyal nézve le a diszkont gazdaságos szánalmasságokat. Természetesen egy ilyen mécseshez jár az orchidea-koszorú, amin egy LCD kijelző hirdeti az alant porladó csontok egykori tulajdonosának nem feledhető érdemeit, miközben stílszerűen a Motorhead zenekari együttes Killed by Death című örökzöldjét játssza, természetesen hárfa-átiratban, elvégre temetőbe készült.

timelordcompany.webnode.hu

Mondjuk lehet, hogy az egész pont a porladó csontoknak tök mindegy, a temetőzés mint műfaj, mindig is a túlélőkről szólt, akik ettől érzik nem felejteni a néhaiakat, ha már jutott nekik a lelkiismeretből némi furdalás, meg a keserédes nosztalgia, az "Egyszer én is így végzem" hangulattal megfűszerezve.
A kereskedelem, mint a kapitalizmus háziasított ragadozója csak rárepül az igényekre, melyek generálása csak a második szint, a következő lépés, hogy a lakosságnak már október elején kényszeresen mécsest kelljen vásárolnia. Hisz már két hete állnak halomban a boltban, és csak nem lehetünk olyan érzéketlen bunkók, hogy mi még nem vettünk, ha már vannak halott rokonaink és ismerőseink. Akik iszonyúan megsértődnek, ha a napjuk előtt három-négy héttel, még nem állunk készen a kegyeleti harcra...

kulturpart.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése