2021. október 7., csütörtök

Védtelen határok

Túlsúlyos László parlamenti házmester szerint az ellenzéki nyilatkozatok átlépték a büntetőjog határát, mert nem tartják tiszteletben az általuk tákolt alkotmányt, izé... Alapkotmánytörvényt. Sőt, meg is változtatnák a büntetőjogi besorolású szemetek, akár kétharmad nélkül is, némi jogi (na ja, milyen más?) csűrés-csavarással.

Azt most hagyjuk is, hogy házmesterünk a józan ész határát lépte át már jó régen, elvégre nála a paranoid skizofrénia már a mindennapi, mondhatni üzemszerű működés része, de tény, a fideszkádéenpé  volt olyan hülye, hogy beleírta a tákolmányba, miszerint nem lehet kizárólagos hatalomra törekednie egyetlen politikai erőnek sem. Márpedig Ártunk és Ormányunk épp ezt tette, amitől meg nekem muszáj ideidéznem az egyszer már idézett Orbán Ottó-féle limericket:

Volt egy gaz nőgyógyász.
Gaztette, hogy az ujja helyébe a faszt tette.
“Betudható-e az asztmámnak,
hogy úgy érzem, mintha basznának?”
– kérdezte a nő a gaz orvostól, aki épp azt tette.

Mert hát mit is csinál Túlsúlyos László, Felcsúti Géniusz vagy Skülön Semjénzsót a tizenéve még kissé béna, kissé korrupt, de azért nagyjából demokráciánkkal? Igen, az ujjuk helyére azt tették.
Illiberális demokráciának hazudják a kleptokratív autokráciájukat, pedig egy modern demokrácia lényege pont az, hogy liberális (is), és nem egyszerűen törekednek a teljhatalomra, de már régen birtokolják is. 
És akkor a szánalmas bohóckodássá süllyesztett parlament portáslelkű házmestere még az ellenzéket cseszteti, fenyegetőzik és büntet, mintha bárki pont erre hatalmazta volna fel. Oké, az ellenzéken van mit csesztetni, de éppen nem azt, hogy egy normális jogállamot und demokratikus alapelveket kérnek számon a nem is lassan, de biztosan állampártosodó egykori liberálisokon. Akik ma már  nem is konzervatívak (azok tán sose voltak), nem keresztények (csak a szájukkal) és nem nemzetiek, csak és amennyiben a nemzet egy feudális felfogását tekintik érvényesnek. Azaz a natio az egyenlő a kiváltságosokkal (papság, nemesség you know), a sok paraszt meg melós ennek nem része, aki nem off shore a Kajmán-szigeteken, vagy nem tagja a Belső Pártnak (vö. Orwell: 1984), az a nemzetből kirekesztetik. Aki meg explicit ellenzéki is, az hazaáruló ellenség, valamint gyurcsány. Aki pedig nincs velük, az nem egyszerűen ellenük van, hanem az nincs is.

És  akkor bajszos házmester beszél a határok átlépéséről? Hát ja, végül is ha valaki, ő aztán tudja, hogy megy ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése