2021. november 12., péntek

Bubor és Buborné, azaz Buborék

Én már megint nem értem a világot, vagy csak nincs közöm hozzá, a fene tudja, de eléggé elcsodálkoztam az alábbi mondaton, amit egy index-melléküzemág cikkében olvastam:

"Ha azt mondjuk, Mostantól, valószínűleg nincs ma Magyarországon olyan ember, akinek ne jutna eszébe az utóbbi évek legsikeresebb magyar dala, Rácz Gergő és Orsovai Reni megcsalásról és megbocsátásról szóló slágere."

Akkor én most szólok, hogy de, van ma a Magyarországon olyan ember, akinek arról a szóról, hogy 'mostantól' nem jut eszébe semmiféle sláger, akkor sem ha az elmúlt évek legnagyobbika. Fingom sincs róla mi ez a dal, sosem halottam, sőt, sosem hallottam róla, mint ahogy a  Gergőről és Reniről sem, és ezzel együtt sem hiányoztak eddig az életemből. Nem mondom, hogy nélkülük is folytonos teljesség-élményben léteztem, de az egészen biztos, hogy velük sem léteztem volna.

A linkelt írásban arra hivatkoznak, hogy denagyon kurvasok megtekintése van a jutyúbon, ám ettől még nem fog mindenki pont magyar popipari termékeket fogyasztani, a jutyúbon sem. Magam például sohasem teszek ilyet, a magyar popzene mint olyan hagy hidegen, de nagyon, és igazából a külföldi is. (Mert a ska, punk, metál és hasonlók, amiket hallgatok, jellemzően rétegzenék, tehát műfajilag lehet akár egyfajta pop is - amennyiben nem klasszikus zene vagy jazz - , de definitíve biztos nem, mert nem annyira népszerű  egyik sem.)

Az lehet, hogy a cikk szerzője ül maga kicsi, és egyre átlátszatlanabb falú kulturális buborékjában, és amit ő sokszor fogyaszt, meg haverjai is, az biztos nagyon népszerű, és ha ő ismeri, akkor nyilván ismeri mindenki. Pedig tuti nem csak nekem nem jut eszembe semmilyen dalocska a mostantól hallatán, de Kovács Eperke középső csoportosnak vagy Tiltott Izabella kenyérgyári takarítónőnek sem. Mondhatni széles néprétegeknek nincs gőzük az említett műegészről, szóval nem enyhe túlzás ez a nincs ma Magyarországon olyan ember kitétel.

Az emberek egy nem elhanyagolható százaléka ennél alapvetőbb dolgokat sem ismer, például hogy a Föld lapos, a magyar trikolór az a zöld-fehér-piros, a nőstény kutya az a macska vagy ugyan jártak emberek a Holdon, csak nem azon. Szóval nem fogom magam kívülállónak és/vagy műveletlennek érezni, mert sosem halottam egy tucatpop darabot, nem tudom ki a lótüdő az a Reni, ráadásul nem is érdekel. Egyelőre hiszek abban, hogy az én buborékomból még így is szélesebb a kilátás, és nem kell, hogy minden szar érdekeljen.
Nem nézek realityket, nem olvasok bulvárlapokat, kerülöm a közmédiát és teljes lehetetlenség velem fociról beszélgetni, de ettől még élhetek teljes életet. Na ja, nem élek, de nem ezért...

1 megjegyzés: