2019. július 3., szerda

Cannesi kula

Mindenfelé az interháló tippeket lehet olvasni, hogy mit lehet tenni a hőség ellen és mit nem érdemes. A vicces az, hogy egyes oldalakon ugyanazokat a fogásokat javasolják, amelyet más oldalakon nagyon nem. Tehát  a biztos tipp, ha kombináljuk a különböző, egymásnak jobbára ellentmondó tanácsokat, és nem teszünk semmit. Abból nem lehet baj, kivéve hogy meghalunk, úgyhogy enni meg inni azért érdemes, főleg az árnyékban, ahol le lehet égni. Ezért használjunk naptejet, kurva sokat, elvégre jobb attól bőrrákot kapni, mint közvetlenül a Naptól. Hisz a Nap ingyen van, puszta szívjóságból megy át hidrogénből héliumba, de az ilyen könyöradomány kinek kell. Az igazi úriember az szeret költeni, sokat, még naptejre is, és ha már meg kell halni, akkor azt tegyük stílusosan, ne úgy mint a parasztok, hogy csak úgy hőgutát kapnak a bányatónál. Hőgutát azt a Bahamákon kell kapni, koktélozás közben.

És igazából ez az, amit nem értek. Ha itthon rohadt meleg van, aki csak teheti elutazik mondjuk Görögországba, messze délre, ahol még sokkal rodatabban melegebb van, meg bazi nagy bogarak. Miközben a szofisztikált megoldás mégis az lenne, ha északnak mennének, az indiai maharadzsák is a himalájában nyaraltak, persze nem a hegycsúcsokon, hanem a lankákon, ahol már kellemes az idő. A angol királynő is mindig északra megy, a skóciai Balmoral-kastélyba, mert ott elviselhetőbb a nyári kánikula, mint a déli Londonban. Pedig mehetne mondjuk a Szaharába is, abba talán az lenne a jó, hogy az otthoni hőség, már nem is tűne olyan vészesnek utána.

(Szerintem már említettem, de témába vág ezért ideszúrom, hogy régóta röhögök a kánikula kifejezésen. Mert a káni, az szerintem kutya, avagy Canis Lupus Familiaris, a kula meg hát ugye az ami kijön a kutyából. És nem, nem az ugatás. Azaz a kánikula az magyarul kutyaszar, de külön írva is értelmes, azaz hogy kutyául szar. Biztos vannak akik bírják, de én is inkább a Himálaja lejtőit választanám, bár Skócia elől sem ugranék félre. Mondjuk egy komplett ország elől nehéz is lenne, ki tud akkorát ugrani?
A kánikula szó másik megfejtése pedig ugye a címben olvasható. Az nyilván egy ritka ócska film, azon a bizonyos híres fesztiválon.)

Szóval hőség helyett inkább hóság, egy nagy téli havazás sokkal jobb mint ez az izé, amitől leolvad az agyam, leég a pofámról a bőr (naptejjel is), a vércukrom meg emigrál Kanadába vagy valahová, de az biztos hogy nemigen tartózkodik az általam elvárt helyén.

p.s. A kánikula amúgy tényleg a kutyákból ered, az ókori rómaiak a Szíriuszt hívták Canicula-nak, azaz Kiskutyának, és ez a nyár közepén jelent meg éjszkai égbolton.

Képtalálat a következőre: „kánikula vicces”
nyultam.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése