2019. július 16., kedd

Gyerekkorom lexebb dalai (valahány)

A Stormwich egy német metálbanda volt, írtam majdnem, de ahogy utánanéztem, még mindig megvannak, bár csak az énekesük az eredeti már. A Wikipédia szerint "kultikus metálzenekar", de ez ugye a magyar szócikkből van, és nekem legalább is gyanús, hogy igazából csak nálunk voltak legendásak, a Stormwitch Magyarországon volt világhírű. Meg esetleg a németeknél, ha már azok.
Tematikusan amúgy kicsit a Manowarra hajaztak, ilyen középkori meg mitológiai témákat énekelgettek meg a közönség sérelmére, de  némelykor megmosolyogtató szövegek ellenére a zenéjük az ütött.

És mivel felénk nagy sztárok voltak, sokat koncerteztek Magyarországon, már a nyolcvanas években is (igazából '79-ben alakultak), sőt még Kaposvárra is eljutottak, úgyhogy tinédzserként volt alkalmam végigugrálni egy koncertjüket. És jobban élveztem mint a Metallicát meg az AC/DC-t együttvéve a Népstadionban. Valami ilyesmiről volt szó:


Na ez kábé a Twisted Sisterre emlékeztet, csak ezek nem vicces amerikai fickók voltak, hanem hót komoly metálarcok a némileg zordabb Germániából, ettől aztán az egész valahogy sokkal himikusabb. De nem akkora pózolás mint a Manowar, bár én a koncertjüket pont egy Manowar-pólóban tomboltam végig. De hát az ember 14-15 évesen már sejtette a tematikus rokonságot a két kamarazenekar munkássága között, de a Stormwitchre határozottan lelkesebben lehetett ugrálni. Amint ugye Csajkovszkijra vagy Handelre nem lehet, de mióta fotelből szeretek zenét hallgatni, az utóbbiak is bejönnek.

Amikor egyébként nem az amcsi hajmetál bandákra hasonlítottak akkor tényleg tiszta Manowar voltak, csak a színpadon szegecselt bőrruhás motoros banditák helyett sokszor inkább 18.századi német kisnemeseknek öltöztek, ami persze elég fura ha az embernek egy basszusgitár van a nyakában, vagy egy Yamaha dobfelszerelés mögött ül. Természetesen lázadó kisnemeseknek, akik épp most dezertáltal mondjuk az 1740-es porosz-osztrák háborúból. és meg sem álltak hozzánkig. Izé, nálunkig, a magyar szók  ragzása bonyolultas...

Képtalálat a következőre: „stormwitch”
rockbook.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése