2019. július 30., kedd

Személyes személytelen

Már megint szociálpszichológia cikket kell írnom, és már megint szenvedek vele. Ezúttal a személypercepcióról alkotom a nagy művet, na jó a személyészlelésről, csak a percepció sokkal nagyon tudományosabbnak hangzik, no meg ha felváltva használom a kettőt, kevésbé feltűnő a szóismétlés. Pedig.

A személypercepció lényege tehát, hogy észleljük a személyeket a közelünkben vagy a távolunkban, de ebben az észlelésben már eleve értelmezés is van. A lepukkant alkesz, a gyúrós hülyegyerek, a plázacica vagy a rogánantali értelemben szíjjártópéter olyan kategóriák, amiket eleve ráhúzunk a másikra, csak hogy tudjuk hova tenni, hogy mivel kínálhatjuk meg, milyen módon kommunikálhatunk vele, illetve hogy kiélezett helyzetben visszaüt-e? Előítéletekkel dolgozunk, na ja, de az előítélet nem mindig rossz, segít például viszonyulni a másikhoz, tájékozódni a szociális térben, így nem kell mindenkivel egy félnapos életút-interjút készítenünk, meg beköltözni hozzá egy hosszú hétvégére, csak hogy a jövőben szakszerűen tudjunk vele kávézni. Meg hát ha látunk egy bakancsos-kopasz neonácit menetelni, ne akarjunk vele Wittgenstein nyelvfilozófiájáról beszélgetni, különös tekintettel A bizonyosságról kési meglátásai vagy Thomas Kuhn paradigma-elmélete mentén. Biztos nem reprezentatívak a tapasztalataim, de én még nem láttam neonáci filozófust. Neonáci egykori filozófust már igen, kopasz filozófust úgyszintén (Michel Foucault), de bakancsot egyik sem viselt, vagy csak otthon a négy fal között.

De a téma talán nem ér meg tízezer leütést, úgyhogy majd elmélkedek a kulturális szignálokról, meg arról, hogy sokszor a másikat nem is tekintjük személynek, mert számunkra nem az, csak a buszt vezető fickó, vagy a másik fickó aki a felszólítást hozza az adóhatóságtól, de ők csak egy gépezet alkatrészei, nem kell individumként tekinteni rájuk, mert hogy nem is keveredünk érdemi interakcióba velük. Miközben mi magunk is fogaskerekek vagyunk a gépezetben, grafomán szerszámok, z ókori Róma rabszolgáira használt "beszélő szerszám" mintájára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése