2019. július 16., kedd

Ubork a Szezon, Ali a Gátor

Tényleg remekül idióta hírek jönnek szembe ma, pedig még csak 444-ig jutottam az internet webes világhálóján. Olvasom például, hogy hamis nyelvvizsgával akart diplomát szerezni Pécsen valami sportoló fazon, akit csak olimpikonként emlegetnek. (Ami nyilván azt jelenti,hogy járt már olimpián bár lehet hogy csak nézőként, esetleg hot-dogot árult, ez az olimpikonozás meg az ellenség megtévesztésére van. Hisz ezzel a strattal még lehet belőle akár helyettes-államtitkár is.)

Maga a belinkelt hír nyúlfarknyi amúgy, az illető nevét sem írják le benne, de a kommentfolyam alatta az priceless. Mert rögtön egymásnak feszül az a vélemény, hogy aki egy elcseszett középfokú nyelvvizsgát sem bír letenni a diplomáig, annak minek egyáltalán diploma, azzal, hogy az adott szakmai kvalitások nem feltétlenül függnek a nyelvvizsga lététől, és hát nem minden diplomás munkakörben elengedhetetlen a nyelvtudás.

És persze mindként nézőpont igaz, dialektikus ez a dolog, hogy játsszam itt az értelmiségit. nekem például kellet nyelvet tudnom, legalább valamennyire, egy külföldi konferencián viszonylag kevesen beszélnek magyarul, főleg mert dánok meg írek, és náluk nem tanítanak magyart a közoktatásban, a rohadékok. Meg általában tudósnak lenni (na jó én az pont nem voltam soha, mondjuk úgy hogy tudománnyal foglalkoztam...) nem lehet valami világnyelv, na ja, angol nélkül, de a szociológiában speciel a német sem jön rosszul Kár hogy én viszont mindig is rosszul voltam a német nyelvtől. De ennyit a tudományról.
Viszont alegtöbb tanár meg orvos remekül végigtolhatja a biciklit különösebb nyelvtudás nélkül (az orvosi majdnem-latin szerintem nem számít annak), hacsak nem Manchesterben akarja tolni egy darabig, de egy mérnök már nehezen boldogul csak magyarul, egy szint fölött biztosan.

Ellenben és de, azonban az államilag elismert középfokú nyelvvizsga nem azt bizonyítja, hog a tulajdonosa képes használni az adott nyelvet, csupán azt, hogy képes letenni a vizsgát. Úgyhogy ha az a cél, hogy az emberek nem eleve államilag betanított munkásnak szánt része beszéljen legalább egy nyelvet (ja, például a magyart, sokaknak az is nehézséget okoz), ahhoz rendes, minőségi oktatás kell, nem pusztán követelmények, ezen a poroszos szaront túl kellene már lépni.

Mert akkor az lesz, hogy a derék betanított segédmérnök kimegy mondjuk Alabamába és bedrogzza a helyi aligátorokat. Cak mert nem érti a helyi rendőrség közleményét, ami arról szól, hogy a lakosság legyen olyan szíves, és ne húzza a vécén a kokaint meg a metanfetamint. Egyrészt mert rohadt drágák, szóval az ilyen rendőröktől beijedős akció nettó pazarlás, másrészt meg a cucc bekerül a csatornába, onnan a folyóba, ott meg betépnek az aligátorok. Hogy ez miért baj, az nem igazán világos, biztos jót buliznak ilyenkor, és addig sem esznek kirándulókat, később meg a dílerek megbízható vevőköre lehet belőlük, persze azzal nem lennének népszerűek, hogy pénz híjján a kiránulók meg nem evésével fizetnének. Szóval a környezettudatos díler inkább betolja az anyagot ha jön a yard, vagy simán feladja magát.

Elvégre ne hiába dolgozzanak már azok a kolumbiai kokaincsempészek. Az alábbi képen látható bácsi se jókedvében tolta be a parókája alá a fél kilós zacsit:

A man poses with and without a wig covering a drug package after being arrested at Barcelona airport
theguardian.com

Az persze érthetetlen, miből gondolta, hogy ezzel a fejjel nem fog feltűnni a reptéri biztonságiaknak. Vagy milyen lehetett, amikor kihalászta a csomagot a kézipoggyászából, és kimment a mosdóba felszerelnia parókája alá. És jött vissza.
A  megfejtés talán az lehet, hogy hősünk nem csak szállította de fogyasztotta is a kokót, márpedig az ilyen szerek használata nem csak boldoggá, hanem magabiztossá is teszi az embert. Egészen a rendőrségi fogdáig.

Pfú, és ez még csak a 444 szezonális híruborkája volt, most megyek és ránézek az Indexre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése