2019. július 1., hétfő

Soros csempészhajója

Azért a saját problémáim mellet is van, amin fel tudom húzni magam. De odáig, hogy már nem vagyok hajlandó moderálni magam, azaz öncenzúra kilőve, az origó nevű szennylap összes munkatársa meg menjen, és másszon vissza a fára.

Mert egy aktuális hír, hogy egy 31 éves német nőt letartóztattak Olaszországban, mert olyan hajó kapitány, amely a Földközi-tengeren, valami ócska tutajon hánykolódó menekültek életét mentette meg. Azaz engedély nélkül, de kikötött Lampedusán, mertaz élet azelső, a migránsozó olasz politikusok meg a másodikak.
Én biztos szélsőséges vagyok, de szerintem ez a bolygó, amink van, ez mindenkié, és ha valaki nem Líbiában képzeli el az életét, akkor joga van hozzá. A klasszikus liberalizmus (mondjuk John Stuart Mill) arra jutott, hogy az egyén választási szabadsága mások szabadságának határáig terjed. Azaz mindeninek szabad mindent, amivel nem sért másokat, amivel azok szabadságát nem korlátozza.
És igen, épp ezért van létjogosultsága a Pride-nak is, hisz az, hogy valakik nyilvánosan vállalják nem-heteroszexuális identitásukat, vagy csak szolidárisak velük, azok nem akarják kötelezővé tenni a melegséget, csak elvárják hogy e sajátosságuk miatt ne akarják őket neonácik megverni. Mert az is vállalható helyzet és identitás.

És amíg az észak-afrikai menekültek nem akarnak sariát meg kalifátust (és nem, csak az egészen szélsőséges seggfejek akarnak, de hülyék minden csoportban akadnak, mi sem szeretnénk hogy a magyarokat a sósavazni akaró nemzetiszín bácsikákról ítéljék meg), addig inkább csak az a kérdés, mennyire képesek a nyugat-európai társadalmak integráni, egyáltalán befogadni ezeket az embereket. Mikortól korlátozza az ő szabadságukat a menekülthullám. (És akkor még a keresztényi szeretetet szóba sem hoztam, pedig az olaszok ugye olyan katolikusok, mint a római pápa, csak kicsit másképp.)

De az origó "Soros csempészhajója" címbéli felütése (és direkt nem linkelem be, menjenek a francba) azért tényleg mindennek a legalja. Mondom ezt én, mint Soros bértollnoka, legalább is szerintük. Hisz aki nincs velük, az Soros, az egyujjas agyú gondolkodás ennél többet nem visel el.

Képtalálat a következőre: „john stuart mill”
amazon.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése