2019. július 17., szerda

Punk Are Dead

Órák alatt nagyot ment a neten a fotó, amin Járóka Lívia, foglalkozására nézve fideszes bőrdzsekijének háta látható. JL-t amúgy épp az Európai Parlament alelnökévé választották nemrég, tehát vicces lenne punknak lennie, pláne a felcsúti értelemben vett kereszténydemokrácia zászlaja alatt.

2019-07-17T090325Z 72176765 RC1AF5ED2640 RTRMADP 3 EUROPE-POLITI
index.hu

Először nem értettem, mire gondolhatott a költő, hisz a híres jelsző eredetiben mégis csak úgy hangzik, hogy Punks Not Dead, azaz punkok többes számban nem halottak benne. Tehát lehet hogy már csak egy punk nem halott, és ő épp az EP plenáris ülésére érkezik, de ez ugye épp a fentebb említett pártállása miatt nehezen elképzelhető. A második magyarázat az indokolatlannak tűnő egyes számra, hogy az lehet többes is (mint a Jedi esetében), illetve hogy a punk mint kulturális jelenség nem halott, de erre meg azt kell mondanunk, hogy de. 

A rockfesztiválokon porban fekve kannásborozó, kék hajú csávók nem punkok, csak szánalmasak, nekik az ilyesmi nem lázadás, legfeljebb menekülés. Sőt, már a Sex Pistols sem volt punk, csupán az első castingolt fiúzenekar, amit a menedzserük, bizonyos Malcolm McLaren rakott össze, igaz ő még aluljárókból meg hippibutikokból szedte össze a zenélni kevéssé tudó leendő sztárjait. (Talán a The Clash meg a Dead Kennedys voltak igazi punkok, és bár sok tag még él ezekből a zenekarokból, a bandák maguk rég halottak.)

Az egyes szám tehát értelmetlen, hacsak Járóka nem ismeri azt az egy punkot.
Viszont. Mi a rák az a DEOD? Direkt bepötyögtem a goggle-fordítóba, ami walesi nyelvű szóként azonosította, és egyúttal közölte, hogy magyar jelentése: deod. Na, ezzel sem lettünk sokkal beljebb. Jobban megnézve persze a feliratot, látszik hogy az ismeretlen művész (esetleg az alelnök asszony maga?) pirossal egy A betűt applikált a fehér O betűbe, ami innentől akkor egy fehér kör. Ami ugye egy anarchista szimbólum, mint az közismert:

Képtalálat a következőre: „anarchist symbols”

És igen a punkok gyakran hivatkoztak az anarchizmusra, bár nem hiszem különösebben ismerték volna mondjuk Proudhon, Bakunyin vagy Kropotkin eszméit és munkásságát, illetve az anarchizmus helyét és szerepét nyugati politikai eszmetörténetben. Viszont szívesen mázolták a bőrdzsekijük hátára a körbe zárt A-t, finomutalásféleképpen.
Bár gyanús, hogy itt még erről sincs szó, egyszerűen csak a naiv művész elírta a feliratot (ez amúgy az egyes számban nem halott punkot is megmagyarázná), és utólag korrigált, de addigra már ismeretlen helyre pakolta el a fehér festéket, vagy simán csak elszívta egy zacskóban. Ezért pirossal próbálta menteni a helyzetet, felemás sikerrel. Mert hát beszipuzva még odabiggyesztette a szlogen alá a love szót is, teljesen értelmetlenül, ráadásul egy piros nyíl társaságában, mintha a nem halott punk és a szeretet között ok-okozati összefüggés lenne. Pedig ha van is kauzalitás, az  pont fordított, elvégre a punkoktól mi sem állt távolabb, minta hippik Love&Peace idealizmusa. A nem halott punkok nem szeretik a szeretetet,  halott punkoknak viszont már mindegy. Tehát a nem halottból nem következhet a szeretet.
JL bőrdzsekije összességében egy naiv de sikerületlen posztmodern gesztus, bár néhány képviselőtársa legalább jót röhöghetett rajta, gondolom én.
Ennyi volt a ma esti műelemzés, és most halgassunk egy kis zenét:


p.s. Utólag eszembe jutott, hogy esetleg Alelnök Asszony a kép készültekor nem is tudott róla, mi van a hátára írva. Mittudomén, elszunyókált egy kávézóban, kissé az asztalra dőlve, és valaki mókás kedvében ezt alkotta kedvenc és igen drága bőrdzsekije hátára. vagyis lehet, hogy Járóka Líviát szimplán meghekkelték. 
(Vagy mégsem, mert jobban megnézve a képet, a bal karján is van valami szöveg, azt meg csak észrevette volna.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése