2019. december 9., hétfő

Hová lesz a mihez vezet?

A legújabban kinevezett brazil kultúraügyi főkutya, bizonyos Mantovani korábban már levezette, hogy a rockzene abortuszhoz vezet. Mert aki rockot hallgat az drogozik, aki drogozik az gumi nélkül dug, ez meg ugye abortuszhoz vezet. Sőt, ha jobban belegondolunk a drog az függőséget okoz, és ha valak épp a drogoktól lesz kanos, akkor rockzene hatására elkövetett drogfüggőség szexfüggőséget okoz az meg abortuszfüggőséget. A betépett rockercsajok egy idő után alig várják már hogy végre megint teherbe essenek, hisz az abortusz is olyan, hogy egy idő után nem tudsz vele leállni, mindig csak a következő alkalom jár a fejedben.
De mivel a fent linkelt cikk is említi, hogy a Mantovani nevű Dante szerint a Metallica meg valami hasonszaősű brazil banda azért kóser, felmerül a kínzó kérdés, hogyan is állunk ezzel kis hazánkban? Akkor lehet hogy a Kárpátia vagy a Zismerős Arcok az nem okoz abortuszt, sőt népszaporulatot eredményez? Gondolom így lehet, de akkor a HétköznaPI CSAlódások hallgatása már önmagában előidézhet egy spontán vetélést, csoda hogy még szabábon vannak ezek a punkok.

Vagy valami hasonló. A lényeg hogy az egyszerű világmagyarázatok absszurd következtetésekhez vezetnek, csak a bennük hívők rendszerint túl hülyék ahhoz, hogy elmenjenek a falig, azaz esélyük legyen rájönni, hogy amit teli szájjal kántálnak az mekkora ordas nagy baromság.

A legviccesebb ebben a műfajban valami vatikáni agyhalott könyve volt (a neve már tényleg nem jut eszembe, de a címe az volt hogy Sátánizmus és rockzene), aki mint nemzetközileg elismert demonológus(!) und ördögűző hatalmas rutinnal ismerte fel az ördög munkálkodását a Beatles munkásságában is. Vagy a lemezborítóikban, fene tudja jutott-e valaha messzebb ennél egy-egy zenekar életművében, elvégre anno egy rendes borítón sokszor ott voltak a dalszövegek is, meg hát eleve az a sátáni grafika (színes! értik, emberek, színes rajzok!), szóval a zenét azért csak nem hallgatta már meg.
És ez a szerencsétlen olasz páter is levezette, hogy micsoda összeesküvése a Gonosznak ez az egész rock, mi meg Judast Priest (kinek a pap, kinek a nomen est omen) konncertalbumot hallgatva, röhögve olvastuk fel egymásnak a legótvarabb részeket. És hát na ja, én sem írok a Római Kaotikus egyház dogmatikájáról, például mert nem ismerem, legfeljebb annyira amennyire a vallásszociológia kapcsán azért muszáj volt. Ám ez valószínűleg még mindig sokkal több, mint amit egy római ördögűző tud a Queen-ről vagy az Iron Maidenről.

Amúg meg nem is értem, miért kell megállni a rockzenénél. Én például erősen aggódnék a mulatós fásyádámizmus miatt is. Hiszen köztudott (ugyebár!), hogy aki ilyet hallgat, az közben házi pálinkát fogyaszt zavaros háziborral, minek hatására előbb kulturális környezetszennyezést követ el éneklése által (ez az úgynevezett "nótázás"), később pedig ennek - előre amúgy jól látható - kudarca okán frusztációját családon belüli erőszakba fojtja. Azaz a multaós zene legenyhébb esetben is nyolc napon belül gyógyulót okoz, hozzátartozó sérelmére. Ez most ugye naugye.

Vagy ott van mondjuk a költészet. Ady Endre állítólag napi öt liter bort ivott, szifiliszt kapott, és egy házas nővel héjanászolt az avaron. Kosztolányi szabadkőműves volt, József Attila öngyilkos lett, Babits Ady özvegyétől szabó Lőrinc titkárnőjéig mindenkivel kavart, Radnóti meg simán hagyta hogy munkaszolgálatra hurcolják és legyilkolják a nácik. Hát, egyik sem egy példaértékű életív, és közben meg tök hülye verseket írtak, olyan szövegekkel, ahogy kérem ember nem is beszél. Mármint normális ember. de ezeknek a költészet devianciát okozott, aztán csodálkoztak, miután korán meghaltak.
És persze vannak crossoverek is, mikor mondjuk egy rockzenekar verset zenésít meg, hát az már maga az Armagedon előjele, a végén az ilyenek még képeket kezdenek festeni, mindenféle krix-kraxokkal, mintha azoknak lenne értelmük. Pedig nincs, vagy ha mégis, csak annyi hogy káoszt hozzanak a világba rá, mert káosz az aztán van rajtuk. Vagy csak sima síkidomok, de olyat meg egy harmadikas is tud.

És az ilyen hibás, de szemet gyönyörködtetően egyszerű levezetések után, az embernek már tényleg kedve támad a fegyveréhez kapni, ha meghallja a kultúra szót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése