2020. március 9., hétfő

Címezni tudni kell!

Az ember csak nyugodtan vacsorázik, rágcsál egy almát, ami valami vétkes feledékenység folytán elfelejtett megrohadni a konyhapulton, és akkor szembe jön a tökéletes cím a 444-en. Kissé terjengős ugyan, de félrenyelem tőle a gyümölcsöt, ugyanakkor informatív, képszerű, és megfeleő tördeléssel szabadversként is értelmezhető. Hogyaszongya:

Lépésszámlálót szereltek a disznóra, levette, egy másik megette, kiszarta, kigyulladt a tanya

Ez maga az újságírás végső tökéletessége, a cím, amelyhez már maga a cikk sem tud igazán hozzátenni semmit, legfeljebb egy vajszínű árnyalatot. 
A magyar médiatörténet első kísérletét tíz pont nullás gyakorlatra amúgy valamelyik bulvárlap szállította sok-sok évvel ezelőtt a "Pokrivtsák Mónika majdnem leejtette a mobiltelefonját" címmel, és ez a csúcs sokáig megközelíthetetlennek tűnt. De a 444-nek megvan immár  maga rekordkísérlete, hát igen, kicsit szarszagú, de az övék.

Persze lehet edzeni hasonló teljesítményekre, végül is ilyen címében a cikkeket a bulvárzsurnaliszták is rendszeresen gyártnak. Nekem ilyenek jutnak eszembe, hogy "A vécén lehúzott lecsókonzerv dobozától dugult el a lefolyó", "Váratlanul elsüllyedt az ismert milliárdos kabrió tengeralattjárója" vagy "A hatóságok szerint rovartámadás áldozata lett a szúnyogcsípéssel kezelt férfi". Ezekhez már nincs mit hozzátenni, ami a neten igen praktikus, mert már meg sem kell nyitni az adott khmm... cikket. Izé, tartalmat vagy mit.
A 444-re ez amúgy is sokszor igaz, rengeteg felesleges kattintgatástól kímélik meg az olvasóikat, félnapi termésük öt perc alatt átfutható, és egyre ritkább, hogy valami tényleg komoly, rendesen megcsinált írásba fussak bele. Annak mondjuk rendszerint a témája nem érdekel, de ha a kettő együtt áll, akkor meg nem lehet kommentelni, pedig az igazi szórakozást leggyarabban a kommentszekció jelenti.
A disznó által kiszart lépésszámlálót sem lehet kommentelni, illetve igen, csak nekem, csak itt, csak most.
Hogy én hol hallottam ezt már?



(És amikor már azt hittem, tényleg láttam mindent, megvan a nap címe, olvasok az origon egy lgalább is dobogós helyezettet, ezúttal kérdésbe formázva:
Hogyan készítsünk otthon csirkenyalókát?
Pfff... Nayaljatok csirkét bazmeg!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése