2020. március 21., szombat

Rohadunk a forradalomba

Ártunk és ormányunk eddig a sem demokrácia iránti feltétlen rajongásáról volt híres. Először is, a mind a fideszkádéenpé, mind a kormány igazából egyetlen emberből áll, az összes többi csak az ő kesztűsbábja, afféle rendes hűbéri rendszerben.
Az az egy ember viszont egy hatalommániás, önmagába szerelmes szociopata, akire a kutyámat sem bíznám, nemhogy az országot.  És akkor most "átmenetileg" már pro forma is bevezetnék a diktatúrát, hadigazdálkodást, mifaszomat, már várom a kijárási tilalmat, a rögtönítélő bíróságokat és a kenyérjegyet. És mindezt azért, mert egyfelől képtelenek kezelni a járványhelyzetet (ezzel persze nincsenek egyedül), másfelől meg jól jön nekik, hiszen eddig is közel teljhatalma volt a pártvezér és kancellárnak, de mint tudjuk, a pénzből és a hatalomból sosem elég. (Sokan ezt gondolják a szexről is, pedig abba bele lehet fáradni, csak úgy mint a bulizásba vagy a kínai kajába.)

Ez az eufemisztikusan "felhatalmazási törvénynek" nevezett izé valami olyasmit óhajt, amit az ókori Rómában műveltek, hogy ha jött az ellenség, ideiglenesen és határozott időre felfüggesztették a köztársaságot, és kineveztek egy dikttátort, hogy oldja meg a helyzetet, szinte bármilyen eszközzel. Az ilyen diktátor fontos sajátossága volt, hogy mandátuma lejárta után, mikor mehetett vissza egyszerű kétkezi, korrupt szenátornak, vagy részeges tábornoknak, nem lehetett felelőségre vonni azért, amit diktátorként  haza üdvéért tett. És itt van a kutya lényege elásva.
Bármit megtehet majd a felcsúti, és utólag mondhatja azt, hogy de hát ő a törvények szerint járt el, arról meg nem tehet, hogy a törvényeket is ő íratta és szavaztatta meg a tévesen pártnak nevezett bábszínházával. Akikre így persze egyre kevésbé lenne szüksége, hisz az abszolút uralkodóknak nem kell parlament, az csak az alkotmányos monarchiák sajátja.

És ez már nem is fülkeforradalom lesz,  mert amíg érvényben van a rendkívüli állapot (és igazából bármeddig lehet) nem lehet népszavazást tartanai, de időközi választást se, és csak alkotmánymódosítás kérdése, hogy rendeset se lehessen. Ez kormányrendeleti forradalom lesz, és tudjuk ki a kormány.

Hogy is mondta Ford Farlaine abban nagyon rossz filmben? Eszem-faszom megáll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése