2023. július 24., hétfő

Barbibassz, a Meg

Indulatból írok, mint gyakran. Nos, nekem már előre hányingerem volt a galaktikus promócióval előrágott Barbie-filmtől. Részben a Barbie-jelenség miatt, aminél nagyobb hányadékot a nyugati populáris kultúra nemigen tudott kitermelni, részben a millió dollárokból gerjesztett hype miatt, ahol egy film elkészítése nem egy alkotás folyamata, hanem elsősorban egy üzleti modell. És hát sokat elárul a jelen társadalmainak kulturális/mentális állapotáról, hogy egy rózsaszín cukormáz-folyam hozza a rekordbevételeket, a  trendi, fenszi és kúl dolgokra fogékony "kritikusok" meg elalélnak, hogy hú bazmeg, ez aztán a korszakosan zseniális remekmű. Szarjanak sünt, hülye agyhalottak.

Ugyanis - mivel kissé fogékony vagyok trash-élményekre is, bár főleg nem azokra - belenéztem a vonatkozó műegészbe. Nem mondanám hogy megnéztem, azért mindent én sem viselek el, de pont eleget láttam belőle letöltés által, hogy határozott véleményem legyen róla.

Mert hiába vártam, hogy az egész valami jó kis fricska lesz, elvégre Greta Gerwing nem rossz színésznő, és kifejezetten bírtam a rendezőként elkövetett Lady Bird című filmjét, de az még egy rendes, függetlenfilmes hangulatú kamaradarab volt, jó színészekkel és erős történettel. Ez a barbis izé viszont minősíthetetlen, olyan mint egy különösen szirupos japán anime, amiért sikoltozó iskoláslányok őrülnek meg. (És jellemző, hogy mikor a guglin rákerestem Gerwingre, rózsaszín csillagocskák robbantak a monitoron, és az amúgy kékkel jelölt linkek is rózsaszínek voltak. Itt kezdtem azt érezni, hogy ha ez a valóság, nekem valami keménydrogra lenne szükségem, ami minimum kilő a Holdig.)

A Barbie-univerzum eleve egy bődületesen nagy konzumhazugság, ez a film meg nem hogy nem hogy nem teszi idézőjelbe, de tökéletesíti, és akkor hiába van benne pár jó poén, a nettó hányinger elmulasztásához ez kevés. E tekintetben pontosan illik a szuperhősős ócskaságok dömpingje,  a Lego Star Wars meg a hasonló szemetek közé. 
Egyes kritikusok próbálnak belelátni valami kapitalizmus-kritikát és feminizmust (amennyiben a babából valódi ember lesz, és már van nemi szerve is), esetleg feminizmus-kritikát, de jelentem, ebben ilyen nincs. 

Soha senki ne nézze meg, már a milliókon kívül, aki de.


p.s. Erről még képet sem szúrok be, bántja a szememet a komplett látványvilága. (Az megvan, hogy egy bizonyos típusú csillámos-rózsaszín festékből világszinten hiánycikk lett, annyit toltak a díszletekbe? Broááff...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése