2023. július 14., péntek

Égéstér

„Putyin: Az ukránok félnek beszállni a nyugati tankokba, mert azok jobban égnek, mint az orosz tankok“ -ez a cím az indexen jelent meg, és kurva vicces, legalább is röhögtem volna egy jót, ha az menne még nekem VV Diktátorov meg az ő fasiszta rezsimje és népirtásos háborúja kapcsán.

Azért eszembe jutnak viccek, meg pár bon mot az egykori Szovjetunióról, ha már a mostani Neoszovjet Unió épp csatába ereszkedik, meg az aktuális cárfőtitkár hruscsovi mélységekbe emeli a hangemberkedést. Hogy például milyen a szovjet törpe? Óriási! Meg hogy valami futóversenyen két fazon indul, egy szovjet meg egy amerikai, és a jenki nyer. Mire a TASZ lehozza a hírt, hogy az amerikai futó szégyenszemre utolsó előtti lett, míg a szovjet az előkelő második helyet szerezte meg.

Ehhez képest érdekes, hogy a neoszovjet diktátor szerint a nyugati tankok jobban égnek, mint az oroszok. Jobban? Az már hogy lehet? Szerintem egy orosz tanknál semmi nem éghet jobban, és amennyi tényelenőrizhető hírt egyáltalán kapunk a háborúról, tényleg égnek is rendesen, valamint nagy mennyiségben. Az ukrán katonák meg félnek a nyugati haditechnikától, biztos ezért kér az elnökük mindig újabb és újabb harceszközöket nyugatról. Gondolom az a kattanása, hogy szereti ha félnek a katonák, mert a félős katonák közismerten jobban harcolnak, beszari alakokkal lehet győzelemre vinni egy bármilyen ellentámadást. Ilyen ravasz ez Volodimir, aki persze eredetileg szintén Vlagyimir volt, csak Európának ebben a végében a nemzeti identitás (a kulturális meg a politikai is) úgy kezdődik, hogy hívjunk mindent másként, mert aki uralja a nyelvet, az uralja a valóságot. (Harkovból Harkiv lett, pont mint Indiában Bombay-ből Mumbai, ha jobban belegondolok, mindkét helyen egyfajta gyarmati múlttól próbálnak szabadulni, részben ezzel a szómágiával.)

Amúgy Putyin is így működik, meg a felcsúti döbrögi, Erdogan és jóformán bárki aki a politikából él, így az orosz főfasz tankéghetőségi megjegyzése logikus és racionális kommunikáció, legalább is a maga kitekert világában.

Ő vajon jobban ég-e? Le-e? (politico.eu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése