2023. július 10., hétfő

Bokavillantás

Aztat dobja elém a Májkroszoft böngészője, ami egyúttal valami önkéntes hírgyűjtőként is működik, szigorúan a bulvárszemét vonalán, hogy. "Marics Peti megmutatta törött bokáját". És szerintük ez egy hír! Nos, ha maradunk a definíciónál, a hír attól az ami, hogy van valami újdonságértéke, de az kell, hogy legyen valami közöm a témájához. Ha ugyanis, minden elem új számomra, akkor az nem hír, csak kommunikációs zaj, színtiszta redundancia, hisz ha nem tudom kiről szól a hír, és miért kellene, hogy ez engem érdekeljen, annak nyilván az az oka, hogy rohadtul nem érdekel.

Eleve nem tudom hogy ki a frász az Marics Peti, egyáltalán miért legyen nekem Peti, mikor Péterként sem tudok róla semmit,  nem is vagyok rá kíváncsi, úgyhogy nyilván nem fogom becézni. Amúgy meg senki törött bokája nem érdekel, legalább is nem annyira, hogy nézegessem. Egy ismerős esetén persze megkérdezem hogy viseli a dolgot, meg hogy gyógyul-e rendesen, de vadidegenek bokatöréséhez tényleg semmi közöm. Asszem elég sokan törik el valamilyüket naponta csak ebben a lángoktól ölelt geopolitikai realitásban (régebben: országban), csak ők nem valahányadvonalbeli celebszerűségek, így nem írja meg őket az internetes világháló trash-szekciója.

Sok-sok évvel ezelőtt nagyot ment valami nyomtatott bulvárlap egy "cikkének" címe, mely szerint "Pokrivtsák Mónika majdnem elejtette mobiltelefonját!" (Az illető csaj valami korai kertévés arc volt, talán az Ertéelen vezetett bugyuta betelefonálós vetélkedőket, aztán stewardess lett, vagy talán már előtte is az volt, most meg Floridában házas. Aminek persze az égvilágon semmi jelentősége, de ne hiába nézzem már meg miatta a wikipédiát!)

Törött bokákat viszont régen nem villantottak (igen, a viktoriánus Angliában a nők még ép bokákat se, nehogy feleslegesen felizguljanak tőle a kanos pasik), mostanában jött divatba, hogy bármiféle celebek szinte hencegnek háztartási és munkahelyi baleseteikkel. Képeket posztolnak, ahogy begipszelt bármivel fekszenek egy kórházi ágyon, és vigyorognak mint a vadalma, mintha legalább is lenne miért. (Oké, biztos van, például az úgynevezett "rajongók" rajongva aggódó kommentjeinek áradata.) A hülye fodbalista, aki a kezét töri el nagy gólörömében vagy az X-faktor születik poszt-táncdalfesztivál sokadik helyezettjének pasija, akinek szex közben elgörbül a pöcse, de aztán a sürgősségin megtudja, hogy nem tört el, mert nincs is benne csont.

Ennyi kulturális tartalom után nekem már csak valami indokolatlan (ska)punk hiányzik, pontosabban a celebbulvár hírek után nagyon is indokolt az ilyesmi fogyasztása, ha egyszer inni már nem iszom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése