2023. július 23., vasárnap

Kihalást okozó hülyeség

Tényleg olyanok vagyunk, hogy mindig várjuk a világvégét, mondhatni reménykedünk benne, hisz ha nekünk szar, másoknak se legyen jó. Márpedig a többség szerint neki szar, hisz mindig lát valakiket akik szebbek, gazdagabbak, sikeresebbek nála, és lehet hogy ezek az alakok nem is igazán boldogok, de ő viszont kifejezetten boldogtalan. (A közismert bon mot szerint a pénz nem boldogít, de a hiánya határozottan boldogtalanná tesz.)

Szóval jöjjön a világvége, az armageddon, szakszerűen szólva a tömeges kihalást okozó esemény. Úgyhogy közepesen ismeretlen intézetek közepesnél ismeretlenebb kutató rendszeresen azon töprengenek, hogy mikor halunk ki, és miért.

Az Indexen most közzétettek egy különösen hülye cikket a témában, a tudományos rovatban, nyilván a legendás "brit tudósok" szellemében. Ami szerint 2100-ra kihalhat az emberiség. Ami elég nagy marhaságnak hangzik, én például sokkal előbb ki fogok halni, de nem a mesterséges intelligencia miatt, amit a legvalószínűbb veszélynek tartanak, ez még csak a jó öreg biológia lesz. Persze lehet klímaváltozás vagy atomháború is, sőt ezek kombinációja, miszerint a mesterséges intelligenciák nem bírják nézni, ahogy szétcsesszük az ökoszisztémát, ezért kiirtanak minket, mondhatni megterminátoroznak, csak itt sikerül majd időben kinyírni Sarah Connort a múltban.

És akkor kijön belőlem az utóbbi években felfejlesztett mizantróp: kár hogy már nem fogom látni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése