2023. július 23., vasárnap

Rebrex It!

A nagybritánok, és a velük királyságban egyesült észak-írek nagyobb része ma már visszalépne az EU-ba. Eddig is azok voltak többségben akik utólag már rossz ötletnek tartják a Brexitet (UnKixitet?), de most valami közvélemény-kutató cég 51%-ra mérte azok arányát, akik vissza is lépnének. Hát igen, ez még nem az az elsöprő többség, de jól jelzi mennyire jól jártak a britek a kilépéssel. Semennyire.

Ezzel együtt nem valószínű az újracsatlakozásuk. Igazából akkor se, ha a következő választásokon, azaz jövőre a Munkáspárt leváltaná a konzervatívokat, legfeljebb ők szorosabb fűznék a kapcsolataikat az EU-val. Mert köll a munkaerő, az importáru, meg az egyszerűbben bonyolítható mallorcai nyaralás. És az se mellékes még mindig vannak nagybritán és északír fiatalok, akik szívesen tanulnának mondjuk a Sorbonne-on vagy Heidelbergben a mostaninál kevesebb macera und költség árán.

Mert hát az unió nem egy tökéletesre csiszolt szervezet, de a kilépéshez képest a vidám barakk, több előnnyel mint baszogatással. Kivéve persze ha valahol a felcsúti mentalitás az uralkodó nézet, a mi pártvezér és kancellárunk - a lengyel kollégával együtt - például folyton harcban áll az EU-val, mintha nem lennénk mi is az EU. A britek például már nem azok, érzik is magukon, és eszükbe sincs harcolni, inkább a kölcsönös előnyök mentén tárgyalnának. (Mert a visszalépés azért tényleg nem opció, nem fognak rebrexelni.) De hát az angol gyep is attól olyan amilyen, mert négyszáz éve nyírják és öntözik, ahogy a brit demokráciát is lassan annyi ideje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése