2019. november 21., csütörtök

Betilt, előír, leszabályoz

Azt mondja nyilatkozva a Lázár nevű márnemminiszter, úgy is mint dohányzásellenes kormányzati fő-fizetésfelvevő, hogy be kellene tiltani a dohányzást az autókban és a társasházakban is. Meg hogy a 2020 után születettek már ne vehessenek dohányterméket egyáltalán.
Nyilván ezek az ötletek úgy baromságok ahogy vannak, csak arra jók, hogy úgy tűnjön, Lázár elvtárs a fizetése felvételén túl is tesz valamit, nem puszta szájkaratéban utazik. Mert nálunk mifelénk alapvető kormányzati tempó, hogy ha nem tudnak és/vagy nem akarnak csinálni egy-egy területtel semmi érdemlegeset, akkor nekiállnak jogalkotni, hisz ez egyfelől a cselekvés látszatát kelthetei a gyanúltlanabb állampolgárokban (vö. lakosság), másfelől pedig ez  sok, diplomája szerint jogász amúgy sem ért máshoz. Szociális problémák, gazdasági bajok, külpolitikai pávatánc, mindegy is, ha bármi nehézség adódik, mindig alkotnak egy dögös kis törvényt vagy kormányrendeletet, mely szerint minden pont úgy fasza, ahogy épp csinálták, pont ezt írja elő a jog is, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbhaladni! (Ez amúgy akkor is működik, ha valamelyik strómant vagy rokont kell  feltőkésíteni közpénzből, gyorsan módosul a vonatkozó rendelet, és már kezdhetik is lepapírozni az egészet, hogy nehogymá' a brüsszeli eusok beleugassanak a Család ügyeibe.)

Szóval a dohányzás elleni nagy keresztes hadjáratban sem tudnak mást kitalálni, mint ezt a formulát, hogy akkor majd jól betiltjuk ezt, megadóztatjuk azt, leszabályozzuk az egészet, aztán feljelentünk, perelünk, büntetünk, és ha nem jön be, majd meghosszabítjuk Bicskéig, mint a kisvasutat, ami valami figyelmetlenség folytán még mindig nincs beleírva az Alapkotmánytörvényve, vagy hogy hívják éppen. 
Márpedig az a helyzet, hogy az ilyen jogalkotósdi mint megoldási mód tényleg nem működik, a dohányzásnál maradva, láthatjuk, hogy a "nemzeti" dohányboltok rendszere két dologra volt jó. Először is levitte az állami/kormányzati korrupciót a kisvállalkozások, a mindennapok szintjére is, másodsorban pedig létrehozta az éjjel-nappali kocsmák egy új generációját, a helyeket, ahol egészen valószínűtlen időpontokban is lehet vodkát venni. Ezekért tényleg érdemes volt fiúk. Plusz szintet léptek az ukrán cigicsempészek is.
De akkor nézzük csak, mi is a baj a rogánantali értelemben vett lázárjános agymenésével, túl azon, hogy süt belőle a hatalmi gőg és a sötét ostobaság.

1. Autóban dohányozni, már miért is ne lehetne? Abba mondjuk még lenne logika, hogy vezetés közben legyen tilos spanglizni, mint ahogy mobilozni is tilos (illetve asszem csak kihangosítóval lehet), mert az balesetveszélyes. De a javaslat arról szólna, hogy autóban generálisan tilos lenne a bagó, tehát ha én megállok az autópálya-pihenőben egy cigire, és azt a saját autóban szívom el, mert az kényelmesebb, tudok közben rádiót hallgatni plusz kint meg épp szakad az eső, akkor az hadd ne legyen már jogellenes. Oké, fiktív a plda, mert nincs autóm, nem tudok vezetni és nem is dohányzom, de el bírom képzelni a helyzetet.

2. Aztán jön az a része a márnemminiszter ötletelésének, hogy a társasházakban sem. Na mos, az én lakásom, ami az enyém, egy társasházban van, tehát akkor nem gyújthanék rá a saját lakásomban? És tessék mondani, mikor jönnek a közbeszerzésen nyertes családtag cégének alkalmazottai, hogy felszereljék a kamerákat, amiket majd jól figyelhet a családtag és/vagy gyerekkori barát egy másik cége, hogy rágyújtás cselekményének fennforgása esetén Szibériába deportálhassanak bérrabnak?
Igen, tudjuk hogy Ártunk és Ormányunk szeret bepofátlankodni a privát szféránkba, nekik a pofátlanság az alapjáratuk, ahhoz képest tudnak aztán önzők, bosszúállók vagy csak simán és örömmel rosszindulatúak lenni. Eddig már pofátlankodtak egyet a zemberek szekszuális élete körül,  már kijelölték ki a jó magyar, sőt ki a magyar egyáltalán, most jön az aprómunka, miszerint dohányzás, felkészül a hajviselet. Valahol már biztos gyártják a törvényjavaslatot, hogy mik a megengedett hajviseletek, nemenként külön-külön, mint mondjuk Észak-Koreában, ahol ez napi gyakorlat.
Sőt, szerintem meg kellene tiltani, hogy valaki a társasházi lakásában nem tviszt-számra tviszteljen, mint anno a budai Ifiparkban, elvégre hogy néz már az ki, hogy mindenki csak úgy rázza magát össze-vissza, meg Sosztakovics elvtárs szimfóniájára csacsacsázik holmi hosszú hajú huligán, a nappali közepén, pedig ott a Tényeket kell komoly, gondterhelt tekintettel nézni, nem röhögve rajta.

3. És akkor még ott van az a remek ötlet, hogy a 2020 után születettek már ne vehessenek cigit (szivart, pipadohányt, tubákot) egyáltalán. Ez mondjuk a legmeredekebb, ám egyúttal a legsúlytalanabb marhaság, mert eleve 2038-tól számítana bármit is, addig meg ugye becsapódhat végre valami komolyan vehető kisbolygó, megvívhaatjuk aa harmadik világháborút a maradék ivóvízért vagy csak simán felpöröghet a klímaváltozás, és egyik esetben sem az lesz a legnagyobb gondunk, hogy kinek milyen dátum áll a személyiében.
Persze azért vicces lenne, ha a távoli és bizonytalan 2038-ban bemenne két srác egy tarfikba, és az egyiket, aki 2019 decemberében született (vagyis fog majd mindjárt), azt gond nélkül kiszolgálják, de a másikat, aki egy hónappal fiatalabb, bilincsben viszi el a rendőr. A szabadság és egyenlőség nagyobb dicsőségére.
Nem mellesleg, az ilyen tilalmak amúgy sem működnek, sőt tipikusan kontraproduktívak. A húszas években az amerikai szesztilalom is kábé arra volt jó, hogy a csempészetből kurvára megggazdagodott az alvilág, pár év alatt sikerült állami eszközökkel feltőkésíteni a maffiát.
Persze lehet hogy Lázár nertárs is erre játszik, elvégre rendes vadászkastélyokban nem lehet bársonyfüggönyből készült szmokingban villogni mindenféle grófokkal, az előrelépéshez pénz kell, ha már stílus és ízlés nem jutott.

Képtalálat a következőre: „lázár jános kastély”
csak hogy értsük (168ora.hu)

Ez az egész dohányzásellenes nekibuzdulás persze nettó porhintés, a cselekvés látszatának keltése, előre megfontolt szándékkal, sérelmünkre. Mert ha komolyan gondolnák, hogy aggódnak az istenadta nép egészségéért, akkor nem itt tartana az egészségügy ahol, nem lehete otthon pálinkát főzni, és egyáltalán, nem nyomatnák a pálinka-marketinget az összes kisvárosi Zsírbansült-fesztiválon. Igazából szarnak ők az egészre, nem is baj, ha a lakosság elpatkol lehetőleg a nyugdíjkorhatár előtt, hisz a nyugdíjas már nem szerel össze mercédeszt, de fizetni azt kell neki.
Vagy csináljanak valamit a prostitúcióval. Írják bele valami törvénybe, hogy ezentúl autóban és társasházi lakásban tilos kurvákat dugni, a pénzért baszás innentől csak a Nemzeti Kuplerájokban legális, de csak ha az ügyfélnek van egy hónapnál nem régebbi AIDS-tesztje (oké, lehet pozitív is, a lényeg hogy tudjuk, hogy állunk), bankkártyával fizet és nem pofozza fel a kurvát, csak ha ő is szeretné. És akkor a szekszmunka terén is megvalósulna csodálatos képességünk, a rend.

Az ilyen jogászkodós ötletroham csak arra jó, hogy a huszonhat kormányzati szóvivő uniszónóban lökhesse a cselekvő kormányról regélő szólamokat, hogy a távolban is meghallja Brüsszel vagy az EU, már amelyikbe' mi is benne vagyunk. Mert azok néha beszólnak nekünk, de ha megnyugtató baromságokat mantrázunk, azzal elvannak egy darabig.
Lázárjánost pont erre tartja a Párt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése