2019. november 14., csütörtök

Má' megint egy Limpia

"Magyarországé lehet a Nemzetközi Színházi Olimpia" -olvasom a lelkesen kormány-nyaló origón, és nemigen bírom ki röhögés nélkül. Mert tegye fel a kezét aki hallott már a Nemzetközi Színházi Olimpiáról. Na, ugye.
Már a neve is egy marhaság. Mert minek bele az hogy 'nemzetközi'? Van nem nemzetközi olimpia is? Olyan amit mondjuk magunknak rendezünk, és a végén nagyon büszkék vagyunk rá hogy kis ország létünkre az éremtáblázat élén végeztünk? Nos nem, nincs ilyen, tehát a név első fele kilőve.
Ugyanakkor tudtommal az 'olimpia' meg egy levédetett kifejezés, azt a NOB használhatja, a saját rendezvényeire, aztán annyi. Régebben például a paralimpiát is paraolimpiának hívták, de épp emiatt át kellett nevezni. (Ellenpélda: sakkolimpia.)
Szóval ha a 'nemzetközi' felesleges, akkor egy ilyen rendezvény például Színhalimpiának vagy rövidebben csak Színlimpiának kellene hívni, hisz a 'limpia' az már úgy tűnik használható. Angolul mondjuk még durvább lenne, mert kinek ne törne bele a nyelve és néhány foga annak kiejtésébe, hogy Theatlympics.

A másik gond meg nyilván az, hogy erről a fantasztikusan világjelentőségű eseményről amúgy tényleg alig hallott valaki, utánaolvasva kiderült már az ókori görögök is ugye, de ez itt, hát ez csak 1995 óta, szóval még némi időbe kerül, mire ebből nagy és hagyományos, komoly presztízsű esemény lesz.

A harmadik, és ettől lesz az egész röhejes, hogy miért kell ezt Olimpiának hívni. Az ma már mindenkinek egy sportversenyt jelent, akkor is ha az ókori görög városállamok még drámaírásban is mérkőztek annak idején, valamikor kurva régen.
Így aztán a minimális asszociációs készséggel rendelkezők rögtön röhögni kezdenek, mert elképzelik a százméteres nagymonológot, a "ki tud messzebbre énekelni?", a kellékhjaítás és/vagy díszletszaggatás, esetleg a koreografáltan toronyból szavalás című versenyszámokat. Ezek mellett persze mindenki a nagyotmondás nyolcas döntőjét várná, ahol amúgy a magyar versenyző jó eséllyel indulna mint Háry János, egyedül a keletnémet Münchausen doppingolása miatt kellen aggódnia.
És tényleg, hogy festene a doppingvizsgálat? Ellenőrzik mindenki transz-szintjét, meg azt hogy nem vett-e be  a nagydöntő előtt intravénásan katarzist? Ha túl nagy az átlényegülés, úgy értem már-már természetellenesen nagy, kizárják a versenyzőt a zenakri árokba.
És persze az is kérdés, hogy a zenés meg a prózai szekció az együtt vagy külön versenyez-e, mert ugye nem mindegy, ráadásul a zenein belül sem össszemérhető egy balettáncos és operaénekessel, ők elev más súlycsoport. És a bábszínház az le van szarva?

Képtalálat a következőre: „vicces színház”

És még mindig marad a kínzó kérdés, hogy de ez az egész miért is kellene nekünk?

A megfejtés persze az elején belinkelt cikkben van, hogy ugyanis a mostanit azt Szentpéterváron rendezték, és ott jelentett be a magyar államtitkár,a mókás nevű Fekete Péter, korábbi cirkuszigazgató. Márpedig ha Vlagyimir Vlagyimirovics elvtársék ilyet rendeznek, akkor ez nyilván a világ legjelentősebb színházi eseménye, és nekünk is kell, de izibe. Hisz a magyar kormány alig látszik ki VV Putyin (tényleg, így leírva mennyivel kifejezőbb!) alfeléből, így aztán ami jónak ítéltetik Moszkvában az jónak ítéltetik Budapesten is.
Később lesz majd még ellenzékiek zaklatása Nagy Testvér útmutatása alapján. Ja nem, az már megvolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése