2019. november 12., kedd

Műhús és világvége-várás

Megindult a lelkesedés, hogy a Börger King nálunk is elkezdi árulni a műhúsos burgerét, és ez milyen király (dehát ezért börger king), mert végre - ahogy az Index írja - "Már nem muszáj döglött állatot enni a gyorséttermekben". Hát, kedves Index, igazából eddig sem volt muszáj, lehetett enni sült krumplit, salátát vagy mondjuk almás pitét, és ezek kivétel nélkül mind döglött növényekből készültek eddig is. (Arról nem is szólva, hogy eleve nem muszáj gyorsétteremben enni.)

De szerintem ez az újkeletű műhús-mánia alapvetően hülyeség. Mert az ember lehet vegetariánus vagy vegán, de akkor egyen olyan kajákat, nem kell a húsételeket imitálni. Ha a hús ízére vágyik nagyon, akkor meg egyen húst. Ez az imitálás olyan, mint mikor valaki kurvázni megy, de a prostival nem fekszik le, csak elviszi vacsorázni és megkéri hogy játssza el aznap estére a barátnőjét.

Az mondjuk érthető, hogy ha nem eszünk húst az ökológiailag igen fasza, de ha közben mindenhová autóval járunk, marokkói gyümölcsöt eszünk, ivóvízzel öblítjük le a vécét, akkor a vega étkezéssel még nincs megmentve a Föld. Pontosabban az emberiség, hisz ha mi jól kihalunk mind, majd a patkányok öröklik a bolygót, ami emberek hiányában is jó darabig elforog még globusztekéje körül, ahogy Fülig Jimmy is megmondta. Sőt az élővilág is megmarad, legfeljebb nem lesz több jegesmedve (ők már ost is nagy szarban vannak), a csótányok meg birtokba veszik városaink romjait. Aztán egyszer majd az evolúció intéz egy következő intelligens fajt, akik elkezdik építgetni a saját civilizációjukat, hogy majd nekik is legyen atombombájuk meg klímaváltozásuk, és megérdemelten kihaljanak.

Tényleg, ez a világvége-várás igen jellemző ránk emberekre (na ja, a tölgyfákra vagy a viziborzokra nehezen lehetne jellemző), minden korszakban azt hisszük, hogy most aztán már tényleg közel a világvége, az Armageddon, az esedékes vízözön, jön a lepra, a spanyolnátha, a nukleáris háború, hollywood, az Y2K, no meg a klímaváltozás. Oké, a klímaváltozás az reális, de az volt a fekete halál, a hidegháború, meg Brúsz Vilisz az aszteroidán is, és az emberiség - legalább is részben -megúszta.

Vagyis mindig várjuk a világvégét, de a klímaváltozásnak, ha valóban katasztrofális lesz is, lesznek túlélői, jó hát lehet hogy ilyen Mad Max vagy Waterworld stílusban, de majd remekül ócska filmeket lehet csinálni róluk.
Az ember többek között attól ember, hogy remekül alkalmazkodik szélsőséges körülményekhez, hisz a túléléshez alapvetően intelligencia kell. Meg kaja, eg bazi nagy éles kés és némi barlang, a többi már csak tűrőképesség kérdése.
De kétségtelenül az ember a legalkalmazkodóképesebb állat, oly annyira, hogy kell még a műhúsos burgert is megeszi, és szeme sem rebben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése