2019. november 11., hétfő

Játékfiú, retusált nők, absztrakció

Megszűnik a magyar Playboy, olvasom a szomorú hírt. És valóban szomorú ez a művelt közönségnek, hisz mindenki a remek cikkekért vásárolta eddig is, most meg már csak angolul lehet olvasni őket, meg gondolom még pár nyelven, amit nem beszélünk. És hát a rivális Penthouse már évek óta nem jelenik meg nyomtaásban, csak online, ám asszem ők nem közöltek novellákat Vladimir Nabokovtól vagy Arthur C. Clarke-tól, míg a Playboy igen.

Nekem persze mindegy, soha nem vettem a lapot, nem is olvastam nyomtatásban, online meg minek, a net fele az pornó, ehhez képest kit érdekelnek az egy szál gyöngysorban pózoló műnők retusált képei. Novellákat meg nagyobb választékban lehet találni a könyvtárban.

De érdekes, az ilyen férfimagazinokban mindig a nők vetkőznek és nem mondjuk a bútorok, a felhők vagy a gyümölcsök. Pedig izgalmas lehet egy hámozott alma egy fiókjától megfosztott éjjeliszekrényen, sokan fizetnek is azért, hogy efféle csendéleteket nézzenek egy galériában. De egy ilyen lapban nincs rendes képzőművészet, pedig megnéztem volna Kazimir Szeverinovics Malevics Fekete négyzet fehér alapon című klasszikusát (1913-ból) egy Playboy címlapon.

Képtalálat a következőre: „malevics fekete négyzet”
artportal.hu

Hát, nem egy kifejezett Pamelaanderzon, de ez viszont magasművészt. Nos, majdnem mindenkinek magas, de hát nem csak a szilikonmellekről szól a világ. Kellenek a zakkant festők is, legfeljebb nem a Playboyban publikálnak, hisz vannak remek pornómagazinok is.
Tényleg ha van absztrakt festészet, akkor van absztrakt pornó is? Érdekes lenne megnézni az milyen, a hagyományos már úgyis unalmas. (Kivéve ha Irvine Welsh Pornó című regényéről van szó, ami viszont nem unalmas, igazából a Trainspotting folytatása, bár ez a filmváltozaton nemigen látszik.)
A szex meg a pornó folytatása más eszközökkel, gondolom ez sokak kamaszkori tapasztalata, bár most nem tartozik a témához.

Szóval az absztrakt pornó az olyan hogy szabályos síkidomok szexelnek amorf pacákkal össsze-vissza, valamint hosszan és átlósan. A még absztraktabb pornó pedig az, mikor mások erről beszélgetnek, hogy "láttad te is, mit művelt az a háromszög azzal a dögös rózsaszín pacnival?"

És mikoz emberek ráunnak az absztrakt pornóra, néznek egy nonfiguratív akciófilmet. De arról már biztos nem fog írni a Playboy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése