2019. november 11., hétfő

High Street Halál

Mostanában több helyen olvastam, hogy Angliában mennyi helyen halódik a klasszikus High Street (mondjuk Fő utca), ahol régen sok-sok kis bolt volt, étterem-kávézó meg mondjuk utazási iroda, most meg sorban zárnak be, jobb esetben még próbálják kiadni őket, rosszabb esetben már azt sem.
Tudja fene, én két éve voltam utoljára Angliában de ez nem volt jellemző Londonban vagy Brightonban, mondjuk Deepcutban igen, de az amúgy is egy falu, ahol fő utca fő látványossága egy autószerelő műhely volt, a kávézó mellett.

Persze attól, hogy Londonban vagy egy népszerű üdülőhelyen még pörög a bolt, egy kisvárosban nem biztos hogy így van, Kaposváron sem épült még meg a metró, pedig én tudom merre kellene mennie.
De ez érthető is, elvégre már elég régen beütöttek arrafelé a plázák, amik hagyományosan rontják a klasszikus bevásárlóutcák esélyeit, ráadásul egy ideje már mindenki online vásárol amit csak lehet, elvégre kényelmesebb, meg ingyenes.

A plázák romboló hatása nálunk is látszott, úgy húsz éve mikor egyetemista voltam Pesten, látványosan kezdett lepukkani a Rákóczi út. Oké, az addig sem volt egy Oxford Street, de mikor már több a bedeszkázott üzlet, mint a nyitva lévő, az mégis csak jelent valamit.
Amúgy a pláza is azért jó mint klasszikus bécsi viccben a kávéház, hogy az ember nincs otthon de mégsincs a szabad levegőn. A pláza az egy fedett und fűtött bevásárlóutca, ahol az emberre télen rárohad a kabátja, de legalább nem ázik meg és nem kell attól tartania, hogy részegen elüti egy busz. (Mármint nem a busz lenne részeg...)
Nálunk amúgy a fedett High Street is döglődik, mármint a helyi pláza, amikor arra járok alig van bent ember, a boltok fele meg már lehúzta a rolót, még a kínai büfé meg a drogéria tartja a frontot, egy két ruhabolt mellett. A könyvesboltban meg lassan több a bor meg a bonbon mint a könyv.

Amúgy épp az jutott eszembe, hogy a High Street ott nem döglődik, ahol vannak turisták, úgyhogy nem csoda, hogy Londonban a sok fel-alá flangáló hülye (mint mi oly sokszor) eltartja a helyeket, de ahol csak a helyiek flangálnak, ott kezdődhet a kirakatok deszkázása. Mondjuk a külvárosokban, vagy a főleg bevándorlók lakta negyedekben. És a bezárt bolt elé elszórt szemetet sem nagyon viszi már el senki, és az egésznek hamar lesz eg Rákóczi út-fílingje.

151-161 Kensington High Street, London W8
Menő Kensington - zoopla.co.uk

Nem menő mittoménhol - saját

És hát ugye az online kereskedelem. Angliában élő ismerősök mesélték, hogy egy doboz tejért még lemennek a sarki Tescoba vagy Randzsiv kisboltjába, de fogkefét már az amazonról rendelnek, a nagybevásárlást is elintézik valamelyik nagy boltlánc kiszállító-szolgáltatásával, elvégre parkoljon meg cipekedjen a fene órákon át.
Úgyhogy abban a pillanatban, mikor lehet online kozmetikushoz menni vagy fogat tömetni (tudja fene, valahol már biztos fejlesztik ezekhez az alkalmazásokat, letölthető arcpakolással meg fogfehérítéssel ), akkor már annyi kis üzlet sem lesz mint eddig.
De az jó lenne, ha azért felénk megmaradnának a kisboltok, nem szeretem a nagyokat. Pedig mi itt nem vagyunk High Street, csak a Fekvehányás utcai lakótelep, öregecskedő panelházakkal, de felújított játszóterekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése