2021. július 17., szombat

A belevilágítás veszélyei

Húde kell vigyázni, milyen jutyúb-tartalmakat fogyaszt az ember - figyelmeztet a Zindex,  merthogy. A jutyúb átláthatatlan algoritmusa elénk tolhat mindenféle gyűlöletkeltő meg erőszakos tartalmakat. Hát már ki elé, én például még sosem futottam bele ilyesmibe, infantilis hülyegyerekek okoskodásnak gondolt primitív megmondásaiba gyakran, de hát a fél platform ezekkel van tele  (egyszer néztem rá a tiktokra, de az még rémisztőbb, ott a teljes kontent ilyen).

A belinkelt cikkben statisztikák is vannak, hogy hol hány százalékban bánták meg a júzerek, hogy rákattintottak egy-egy videóra, ez esetemben kábé ötven lenne, minden második olyan sötét ostobaságot, felesleges habverést vagy kirívóan szar zenét tartalmaz, hogy fél percnél nem vagyok hajlandó többet áldozni rá hátralévő életemből.
Ezekből még a sötét ezo-ostobaságokat bírom legtovább, van az emberi butaságnak és a vele párban járó elvakultságnak egy határozott szórakoztató faktora, persze ezeknek is csak egy darabig.

De jutyúb algoritmusa tuti gonosz (minden algoritmus ab ovo gonosz, az ilyeneket a pokolban kódolják patás, bukott informatikusok), ha egyszer az ember belenéz valamibe, amitől másodpercek múlva már elborzadva menekül (a sikongatva lábrázás opcionális), akkor még egy hónapig tolja elé a rendszer a hasonlókat, hiszen belenéztem, és akkor biztos tetszett.
Pedig egy fenét.

Erről egy régi sztori jut eszembe, mintegy analógiául. Egyszer régen, még egyetemista koromban egy évfolyamtársamék nyaralójában voltunk, valahol egy dunakanyari, többnapos elhajlás keretében. Egy késő este az egyik lány kiment a budira (és ez tényleg egy budi volt, fabódé a kert a végében), nyilván zseblámpával a kezében, aztán falfehér arccal jött vissza. Mikor kérdeztük, hogy de mégis mi rémítette meg ennyire, csak annyit bírt mondani: "Véletlenül belevilágítottam a lyukba!"
Amivel csak azt akarom mondani, hogy ha belenézel valamibe, akár véletlenül, nem biztos, hogy egy hónapig napi szinten szeretnél hasonlókat látni.

De mondom, az ilyen algoritmusokat sátáni erők hegesztik, csak hogy nekünk rosszul essen a hetenkénti agyvérzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése