2021. július 8., csütörtök

Föld hívja Kettőt!

A Felettünk a Föld egy zavarba ejtő darab, az ember először unná, később unná, de közben lehetetlen ne nézni. Alapvetően dráma, de közben valami sci-fi háttérrel.
Mert az úgy kezdődik, hogy egyszer csak megjelenik az égen a Föld, a saját Holdjával együtt. A Föld 2 ha úgy tetszik, bár az ottaniak szerint nyilván mi vagyunk a Föld 2, és lehet, hogy tényleg. És mindannyian megszülettünk és élünk ott is, pont úgy mint idelent, pontosabban - egy filmbeli elmélet szerint - ahogy meglátjuk egymást egymás egén, megszűnik ez a szinkronicitás, a két Föld hatni kezd egymásra, és jönnek az apró különbségek.

Valószínűleg, mert igazából semmit nem tudunk meg arról a párhuzamos bolygóról, épp egy civilekkel töltött expedíció készül oda, nem veszélytelen küldetés keretében, csak egy sebtében összedobott űrhajóval.
Amire kiválasztják Rhodát is, az egykori asztrofizikust, aki - miután egy halálos közlekedési balesetet okozott - négy év börtön után takarító lesz egy középiskolában, meg összejön egy volt irodalomprofesszorral. Aki, mint inden rendes drámában, erősen traumatizált, miután a családja meghalálozott egy autóbalesetben, amit na vajon ki okozott?

Idáig ez egy fura hangulatú, tragédiába tartó melodráma lenne csupán, lényegében az is, de a fura hangulat elviszi az egészet mégis. Hisz a másik Föld felbukkanása komoly egyéni és társadalmi válságokat okoz, van olyan szereplő, aki inkább megsüketíti és megvakítja magát, csak ne kelljen átélnie, amikor a két világ esetleg egyesül, közben meg minden csatorna ezzel   kozmikus-misztikus izével van tele, pont mint most a rohadt fodbalebével.

Az egyéni drámai rész meg lényegében egy vezeklés-jóvátétel történet, a pasi meg mikor rájön az igazságra - bár jelentős ingert érez rá - mégsem folytja meg a csajt (oké, kinyírta a családját, de véletlenül, egy ideje viszont szerelmes belé, plusz a lakását takarítja gyakorlatilag ingyen).
És a végsó jóvátétel az lesz, hogy Rhoda végül is átengedi aa helyét a pasinak a zűrhajón (hátha ő ég el majd a légkörben), mert ha a két Föld már nem pont ugyanaz, akkor lehet hogy ott, még él a férfi családja, és akkor a világ rendje helyreáll, már ha odaér.
Az egyiké legalább is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése