2021. július 7., szerda

Till és Bed (Pofával a zenébe bele?)

Voltak ezek a Bill és Ted filmek (konkrétan 1989-ban és 91-ben) a Keanu Reeves-es meg azzal a másik csávóval, amik afféle egyszer fogyasztható tinivígjátékoknak készültek, és annak is sikerültek. Mindkettő a „tévében elmegy“ kategóriába tartozott, miközben az ember épp repülőmakettet épített az előtérben, a háttérzajnak nagyon megfelelő volt, a minimális figyelem ám kiszúrható poénok jegyében.

Ehhez képest érdekes volt látni, hogy milyen ez a cucc harminc évvel később (Bill és Ted arccal a zenébe - 2020), bár most részben olvasás, részben puzzle-rakosgatás mellé háttértévéztem le a vonatkozó műegészt, ami meglepően fogyaszthatónak bizonyult. Pontosabban az volt a meglepő, hogy fogyaszthatónak bizonyult egyáltalán. De sajnos csak az első tíz percben, aztán jött a szekunder szégyen, hogy hogy én ezt most itt tényleg? (Kevin Smith új Jay és Néma Bob filmjét például még meg se mertem nézni, ott nagyobbak az elvárásaim, és ezzel párhuzamosan a potenciális csalódás-faktor.)

Nade, Bill és Ted. (Tényleg, melyik melyik? Ez pl. máris kiesett, szóval klasszikus azért nem lesz belőle, ha már ez se megy..) Meg hát szar is. Eleve vacakul áll, amikor középkorú faszik butácska tinivígjátékot csinálnak, komikusnak szánt, de kínosan szánalmas sci-fi keretbe ágyazva. (Valami olyasmi a lényeg, hogy hőseinknek jövőbeli izék, meg saját huszonéves lányaik segítségével össze kell rakniuk a tökéletes rockszámot, ami megmenti a világot. Ja, mert a világ az olyan, hogy az univerzum egy kurva nagy lemezjátszó, és ha nem játsszák le rajta a Nagy Művet, szétesik a téridő a picsába. Brrr...)

A sztoriból hiányzik néhány alapvető elem. Koherens történet, ezt alátámasztó dramaturgia, elemi logika (ha már időutazós a gebasz), nem papírmasé karakterek, meg annak az érzése, hogy az egész nem csak valami vacak újrahasznosítása egy régi-régi butácska ötletnek. Arccal a kassza felé nyilván, bár a fene tudja, ez a szánalom mennyi pénzt bírt kitermelni izzadságszagú hónalja alól. Sokba mondjuk ne került, valami 25 millát sikerült összekuporgatni rá, persze dollárban, de arrafelé ez már apró.
Viszont  a csajok jók, de ettől  önmagában még nem lesz nézhető.

Ez a film lehetett volna sokkal jobb is. Ha egyáltalán el sem készítik. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése