2021. július 17., szombat

Tüskés zűrlények a jég alatt

A holnap háborúja egy tűrhető sci-fi, nem egetrengető, de kellemes szombat délutáni cucc. Szerencsére nem az a fegyverpornó, amit az ilyen akciófilmbe oltott izéktől megszokhattunk, van benne kellő logika meg csavar, hogy csak az ellenséggel hadakozzanak izzadt férfiak, rommá lőtt városokban.

Mert a helyzet az, hogy 2050-51-re már alig maradt valami az  emberiségből, a Tüskéknek hívott (pontosabban nevezett, hívta őket a fene) idegen lények már kis híján kiirtottak mindenkit, így aztán valami féreglyukon át visszajön egy csapat katona napjainkba, hogy önkénteseket toborozzon apáik és nagyapáik közül, a jövő nagy összecsapásához.
De az önkéntes  katonák hullanak mint a legyek, úgyhogy bevezetik a civilek sorozását, akiknek 7 napra kell a jövőbe menniük, aztán traumatizálva, műlábakkal és egyebekkel vissza, már annak a kisebbségnek, aki egyáltalán túléli.

hu.ign.com

A főhősünk már épp kertvárosi biosztanár, de Irakban még katona volt be is sorozzák, aztán jön a szokásos sikítozás, lövöldözés és szaladás, ami ilyenkor elengedhetetlen, de legalább átpörgethető.

De azért van benne sci-fi is: például egyszer csak rájönnek hőseink, hogy csupa negyven felettit küldenek át a jövőbe, azaz olyanokat, akik addigra amúgy is halottak lennének, így aztán a forgatókönyv elegánsan megkerüli az időparadoxont, miközben a kiképzőik meg olyan fiatalok a jövőből, akik a mi jelenünkben még meg sem születek, vagyis ők sem találkozhatnak a gyerekkori önmagukkal. Na, ez legalább ötletes megoldás. (Mondjuk így is marad némi zavar a mátrixban: a zseniális jövőbeli  biológus, akinek ötlete lenne az idegenek kiirtására valami tömegpusztító biológiai fegyverrel, a főszereplő lánya, aki a jeleneben még gyerek, de már eléggé kocka.)
Meg egyáltalán, az összes ilyen film problémája, hogy a támadó idegenek miért akarják porig rombolni zta bolygót, amit elméletileg el akarnak foglalni. A Tatuinról jöttek, és bírják a lerobban, sivatagos miliőt, vagy mi? (De legalább rendszeresen megfelel nekik a földi gravitáció, a légkör összetétele, csak valamiért a civilizációt rühellik az egészben. Ja, és mindig úgy néznek ki, mint valami dinoszauruszba oltott rovarok - lásd Alien - szóval igazából ragadozó állatok, de közben űrhajóznak is. Vagy a gazdáik, akiknek ezek csak a házőrzőik?) 
Pont mint itt, a sztori szerint valamikor kurva régen zuhantak le  Földön, csak ahogy elmúlt a jégkorszak kiolvadtak, és gondolták öldökléssel kombinált kolonizálással múlatják tovább az elröppent időt. Na nem mintha az emberi történelemben lett volna példa öldöklés nélkülik gyarmatosításra...

De persze a csajnak is van ötlete tömegpusztításra, csak jövőbeli kapacitás nincs a szer tömeggyártására, úgyhogy a múltban kellene, de közben meg bezárul az átjáró, az a fényes, beszippantós izé. De a végére persze rájönnek a megoldásra, meglesznek a még nem aktiválódott idegenek, Akik (amik?) így megelőző jelleggel irthatók. Kifelé. Vannak benne még idegen karmok, vulkánok, és hasonlók, elég jól összerakva, de a poént már úgyis lelőttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése