2021. július 15., csütörtök

Az ítélet ideje

Jön az ítélet ideje (napja, éjszakája?) kiadták a riasztást több megyére is. A miénkre szerencsére nem, szóval a végítélet lokális lesz csak, valahol máshol, de azért megnyugtató, hogy sok tartós élelmiszer van itthon, bár bunkernek csak a fürdőkád használható.
Aztán tovább olvasva a Zindex cikkét kiderül, hogy a nyakunkra jövő ítélt csak meteorológiai, az Armageddon még mindig egy középszar film, a riasztás meg arról szól, hogy néhol zivatar lesz, meg nyilván szél is, de én eddig azt hittem, ezt simán időjárásnak hívják.

Mittomén, ha jön egy tornádó, akkor riasszanak, ha jön a mínusz negyven fok a másfél méteres hóval, akkor is riasszanak, de ha esik a szél, meg fúj az eső, ott nem értem pánikreakciókat. Vagy esetleg mégis, hisz mi vagyunk az az ország, ahol a hivatalos szervek mindig meglepődnek, ha leesik három centi hó, meg is bénul tőle a fél közlekedési hálózat, és akcióba lép a migránskergető, biztonságpolitikai télügyi kormánybiztos. Hisz nekünk ilyen is van, bár a nyár- és őszügyit azért kissé hiányolom.  
Pedig jöhetne az esemes októberben, meg  bréking nyúz mindenhol, hogy fura sárga, meg vörösesbarna dolgok hullanak a fákról, de senki ne essen pánikba, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér. Addig is meg ugorjunk be a nagybőgőbe, vagy ha az pont nincs otthon, akkor a szomszédéba. (Csecsemőknek jó a cselló is, az legalább alliterál.)

Egyébként a bulvársajtó, mikor nem véres leszámolások, és vérbő női idomok körül matat, előszeretettel ítéletidőzik a meteorológiai maszatolással, pedig azt jobbára összedőlt házakban, elsodort autókban, és a hozzájuk csatolt halottakban mérik, nálunk meg abban, hogy elveri  a jég a termést, és ettől kurva drága a meggy. oké, ennek is van a tragikuma, de nem a világvége, mint mikor mondjuk New Orleanst tarolta le egy hurikán, de majdnem teljesen, vagy egy cunami vitte el fél Indonéziát.
Nálunk meg dörög az ég, beijednek a kutyák és aggódik akinek nincs elég kiterjedt autóbiztosítása.

Na, ez ítéletidő (index.hu)

Lehetne persze hasonló hangnemben fogalmazni  sporthíreket is ("A kameruni válogatott kivégezte Nigériát", "Tragikus összeomlás a póker-világkupa elődöntőjében"), közlekedésieket ("Kis híján meghalt VV Lulu, de végül nem szált fel a repülőre, ami fel sem szállt, így le sem zuhant", "Csatornafedélre parkolt az audis, a sicuja pedig szörnyű kínok között hányta le a hátsó ülést a bűztől") vagy épp politikaiakat, ha már ("A Sátán átvette az uralmat Nyugat-Európában").

Az apokaliptikus hangnem valójában a feltűnési viszketegségben szenvedők nagyotmondása, egyúttal a kattintásvadászat bevett de primitív eszköze, szóval hazai ítéletriasztások legfeljebb némi vihart jeleznek, ami nekünk tűnhet nagynak, de csak mert nem éltünk át még hurrikánt, komolyabb földrengést vagy jelentősebb űrlény-inváziót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése