2018. május 3., csütörtök

A megnevezés hatalma

Pakisztánban, pontosabban egyik tartományában megtiltották, hogy az energiaitalok az "energia" szót szerepeltessék a  a nevükben, csomagolásukon, reklámjaikban valamint a cégvezetők autóinak egyedi rendszámaiban. Az indoklás valami olyasmi, hogy a redbullnak meg a hasonlóknak nincs is tápértékük. Ám ez kicsit fals érvelés, hisz nem "tápérték-ital" néven hirdetik magukat, energia meg van bennük.

Igazából energia mindenben van, és bár néha nem így érzem, még bennem is. Sőt igazából az anyag is az energia egy formája, tehát ami nem teljesen elvont eszme, abban van energia, a nagyiban, a szobanövényekben, a villamossínekben, a zéró kannásborban (ez olyan mint  a zéró kóla, csak cukor helyett szőlő nincs benne, cserébe cukor annál több) vagy az ikeás könyvespolcban egyaránt. Legfeljebb ezeket nem lehet meginni, beleértve a zéró bort is. Ezzel együtt én nem hirdetném az árumat energiapolcként, energiasínként vagy energianagyiként, bár energiafűről már hallottam. Az valami növény amit ez esetben nem szívni kell hanem kazánban elégetni, és akkor felszabadul a benne lévő energia és megmelegíti a tökfőzeléket meg a lelkünket hideg téli estéken. Bár energiafűként mondjuk Pandzsáb államban nem merném árulni, mert úgyis betiltanák a megnevezést, tekintettel arra, hogy a tápértéke elenyésző, a fűtőértékkel meg nem lehet jól lakni, de legalább is igen bonyolult.

foundshit.com

Amúgy egy csomó más megtévesztő elnevezést is be lehetne tiltani. Vegyük például az "éjszakai villamos" kifejezést. Ha jobban megnézzük kiderül, hogy ezek tisztára nappali villamosok, úgyszólván semmiben sem különböznek azoktól, csak sötétedés után járnak, kivilágított városokban, pont úgy, abban a tempóban és azokon a síneken, ahogy és ahol a nappali villamosok is. És egyáltalán, miért nincs az éjszakai villamosokon hálókocsi? Az már lehetne egy differentia specifica, már ha a villamosok értenének latinul.

Az éjjel-nappali boltok neve mondjuk maradhatna, azok általában tényleg nyitva vannak éjjel meg nappal is, és mindkét esetben egyformán boltok. De azért itt is megvezethetik az embert az elnevezések, egyszer a horvát tengerparton mentem egy boltba, amin előző nap láttam a "Non-Stop" feliratot, de kiderült, hogy ezt ők nem úgy értik hogy 0-24-ben vannak nyitva, hanem hogy reggel 8 és este 6 között folyamatosan, azaz non-stop várják a nedves vásárlókat. Azaz nem zárnak be a szieszta idejére sem, mint a legtöbb környékbeli egység, ők ebéd után und a legnagyobb hőségben is hősiesen nyitva vannak, hogy a lazacvörös árnyalatú,
pirított németek a parton sülés közben sörrel pácolhassák be magukat, főleg belsőleg.
De este hétkor már csak a távolabbi vegyesbolt volt nyitva, úgyhogy maradt a hotel bárja/étterme (ez ugyanaz a helyiség volt, csak napjában párszor funkciót váltott), ahol a bolti árhoz képest  tripla áron lehetett sört venni a modortalan, de legalább nyelveket sem beszélő bosnyák pincértől /pultostól, mikor melyik szerepben volt.
Szóval igaza van a pakisztánoknak (vagy hogy hívják az arrafelé népeket), ügyelni kell rá, hogy mit írunk rá  a bármikre, mert egy tripla áru sör akkor is drága lenne, ha nem lenne egyúttal langyos is. 

Mellékszál: Én mondjuk ma már csak ritkán iszom, és jobbára alkoholmenteset, ami valami furcsa okból általában drágább a hagyományos sörnél. Pedig nincs benne semmi plusz, sőt kevesebb van benne, azért mentes. Biztos kurva sokba kerül kiszedni belőle az alkoholt, ezért az elsőre indokolatlannak tűnő árrés, esetleg arra gondolnak a gyártók meg a forgalmazók, hogy ha alkoholmenteset iszik az ember, megáll egy vagy két korsó után mert már nem szomjas. Vagyis a hagyományos sörrel ellentétben nem vedel tovább, és az ebből adódó veszteséget kell behozni a magasabb árral.

Amúgy érdeklődéssel várjuk a cukormentes után a cukor- és koffein/taurin-mentes energiaitalt is. Csak ne próbálkozzanak vele Pakisztánban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése