2018. május 8., kedd

Csatorna, tölteléknek

Dzsokitévé néven új tévécsatornát indítana a Nemzet Hörcsöge, az amúgy is osztódással szaporodó TV2-es portfólió kituggya hányadik (hányadék?) leágazásaként. Persze ők Jockey TV-ek írják, ettől aztán eleinte egy csomó lóverseny-függő néző megy hozzájuk csalódni, pedig csak a Dallast meg a Columbót fogják adni a korszerűség, naprakészség meg a háromszázadik ismétlésnél már alig látható méretű jogdíjak jegyében.

Pedig például a Columbo szar, mindig már az elején kiderül ki a gyilkos, a hadnagy meg lehet hogy okos, de közben annyira idegesítő, hogy az ember húsz perc után leütné egy méretesebb - lehetőleg öntöttvas - serpenyővel.
A Dallas ehhez képest szimplán csak unalmas, hülye hajú, nyakkendős fazonok ülnek, állnak, mászkálnak fel-alá sokadik emeleti irodákban (esetleg a farmon), ötpercenként ledöntenek egy pohár viszkit vagy egy nőt, illetve mindkettőt, ebben a sorrendben.

Ezen röhögtünk az egyetemi koleszban, 1823-ban talán...

És ráadásul hiába nézte az ember a Dallasot, csak nem jött a Kennedy, a JFK (akit furcsa mód egy repülőtérről neveztek el) hogy jól lelőjék végre nagyon. Vagyis meghalásig, de nem, csak ilyen texasi olajozók viszkiznek meg intrikálnak egymás ellen sokat, meg közben fő tevékenységként gazdagok, de nem eléggé, nyilván még nem elégedettek a bankszámlájukkal.

Mindezek mellett igazán pocsék színészek dallaszolnak a sorozatban, nem csoda hogy igazából egyikük sem csinált karriert valódi sorozatokban, pláne filmekben, bár kétségtelen, hogy legalább passzolnak a produkció általános minőségéhez.

Most pedig ezt a kulturális apokalipszist akarja az arcunka tolni Vajna Bandi bá', hisz ha már a hatalom und a politikai elit arccal a hetvenes-nyolcvanas évek felé masírozik, a kultúra frontján is ezt az időszakot kell megcélozni, mikor itthon még Kádár elvtárs volt a krumplileves, meg a beszivárgó nyugati sorozatok a nép vágykiteljesítő felületei.

De ne panaszkodjunk, legalább bővül a választék, bár a dzsokitévével a csatornák nem többen lesznek, csak sűrűbben. Mint a régi viccben: a Szovjetunióban beindítják a második tévécsatornát, Szergej Ivanovics meg először az egyesre kapcsol, ahol épp Brezsnyev elvtárs mond beszédet, gyorsan vált a kettesre, ahol viszont a képernyőn egy rendőr lengeti a gumibotját és azt mondja: "Kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése