2018. május 16., szerda

Bizonyos állatok egyenlőbbek

Szintet lép a sírva röhögés mondanám, de minek, tudjuk hogy mindig van lejjebb, így az a hír, miszerint a türkmén diktátor arra jártában csak úgy megnyerte az országos ralibajnokságot. Türkmenisztánban persze, amiről a fene se tudja, mennyire rali-nagyhatalom, de legalább a fenét sem érdekli. Türkmenisztán Észak-Korea mellett talán a legszürreálisabb szörnyállam (versenyben még: Fülöp-szigetek, a mindenféle emírségek meg Venezuela), a remélhetőleg pokolra került néha Türkménbasival együtt. Türkménbasi, szül. Szaparmurat Nijazov egykori kommunista pártfőtitkár volt még a szovjetből, későbbi diktátor, aki még a hónapokat és a hét napjait is átnevezte, elvégre mennyivel szebb az, hogy Türkménbasi, mint az hogy január.  Vagy a szombat helyett az hogy  Ruh Gün, ami arra utal hogy e napon kell olvasni a nagy vezér Ruhnama című könyvét. (Ha én egyszer császárkirály, örököselnökúr-szeretettvezér leszek - erre amúgy kicsi az esély, már a buszsofőrök is vonakodva köszönnek vissza - a kedvenc könyveim lesznek a kötelező irodalom a suliban, töriórán meg minimum Napóleonhoz kell majd hasonlítani szerénytelen személyem, mínusz Szent Ilona szigete.)

Türkménbasinak amúgy remek utódja lett, egyik korábbi helyetteséből, a dallamos nevű Gurbanguly Berdimuhamedov ugyan nem állíttatott szobrot magának nagy méretben, fontosabb főtereken, de mint látjuk, legalább már ő a ralibajnok is. Érdeklődéssel várjuk, milyen egyéb trófeákkal gazdagítja még dicsőségei listáját, lehetne például a helyi légitársaság főpilótája (esetleg vezető stewardess),  hatszoros Michelin-csillagos séf, akadémikus atomtudós vagy szappanopera sztár, mondjuk mint Musztafa a Fasza Muff, és e minőségében Türkmenisztán első számú transzvesztitája is egyben.

Vagy mássza meg a Mount Everestet (helikopterrel), ha az nem megy, a harmadik emeletet, oda már vihetik a serpák is, tőle ez is nagy teljesítmény lesz.
Négy láb jó, két láb rossz, mert minden állat egyenlő, de bizonyos állatok...
Türkmenisztánban nem csak úgy ralibajnok lesz az ember, arra születni kell, nálunk sem lesz csak úgy valakiből tiborczistván vagy mészároslőrinc, a hely és idő mellett nem árt jól házasodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése