2019. május 22., szerda

Az elnevezés hatalma

A fene tudja már miért, de ma délelőtt eszembe jutott a Firefly című sci-fi sorozat, és tényleg nem sejtem, hogy akkor most a reggeli müzliszeletről, vagy a parkolóban repkedő döglött cserebogarakról (azok amúgy rémesek, akkor már inkább a májusi eső érjen aranyat) assszociáltam igen szabadon az űrkalandos sorozatra, ami nem is igazán tetszett.
De volt benne egy csaj, akinek megragadt a fejemben az arca, na ja, minden ilyen sorozatba kell egy jócsaj, akinek karakteres arca van, jó a dumája, és amolyan ellen-barbiként irtja az ellenséget, ki mivel nem kedves szívének, megdöglend vala.

És tartalmas másfél óra ment el a munkaidőből azzal, hogy próbáltam rájönni hogy is hívják az illető színésznőt. Persze azért dolgoztam is közben, de csak a kezem járt, a tolómérőm meg a tollam, fejben viszont nem voltam ott, próbáltam telepátiával rácsatlakozni a wikipédiára, de asszem nem volt térerő, vagy egyenlegem a normalitási küszöb alá csökkent.
Odáig megvolt, hogy a női személy vezetékneve Glau, ezt valahogy gyorsan elő tudtam hívni (ezért jó ha valaki nem Smith vagy Jones, ha már egy szótag az egész), de a keresztneve az nem jutott eszembe. Rémlett hogy valami naptárból koppintott, de nem January, nem is June, úgyhogy megállapítottam, hogy akkor nyilván April, ez valahogy ismerősen is hangzott. (És a többi valahány név a naptárban meg nem.) Aztán mikor már újra teljes erővel a századmiliméterek és hidraulika-folyadék szintek felé fordultam, hirtelen beugrott, hogy Ms. Galu nem is hónap, hanem évszak, mert igazából úgy hívják hogy Summer. (És játszott a Terminator-sorozatban is, bár nyilván nem ezért.)

Ilyenkor azért jól jön, ha az embernek nem mondjuk Winter a családneve, mert a vicces kedvű szülők gyorsan összehozhatnak egy Summer Wintert, főleg ha túltolták a Jin&Jang márkájú khmm... gyógyfüvet.
Apropó,vicces kedvű szülők. Egyszer láttam valami tévéműsorban egy fazont, akit úgy hívtak, hogy Dr. Nemoda Buda, és mondta hogy van egy fia is, meglepő módon ő Ifj. Nemoda Buda. És büszkén hozzátette, hogy az unokánál azért már változtattak, így ő lett Nemoda Buda Őrs. Nkem meg eszembe jutott, hogy ennyi erővel bárki elnevezheti a fiúgyerekét Budaörsnek, ami rémisztő egy perspektíva, még jó hogy nem szaporodtam.

De vissza Summerhez, akinek évente nagyjából három hónapig van egyfolytában névnapja, legalább is egy konzervatívabb naptárban biztos. Mert a konzervatív naptárak csak olyan neveket tartalmaznak, amielyek valamilyen szenthez kötődnek (vagy mint esetemben, egy politikai okokból szentté avatott rablólovag-királyhoz), és nem rémlik hogy lenne Szent Summer. 
Pláne, mert a summer, az nyilvánvalóan a sumér szóból származik, a sumérok pedig közismerten a magyarokkal közeli rokonok voltak, együtt teleportáltunk ide a Szíriuszról, csak ők hamarabb kihaltak, hogy most a sivatagban kelljen ásni utánuk. És hát sumérokat már csak időrendi okokból sem avatott szentté a Római Kaotikus Egyház.
De ha már nem kanonizált neveket adnak gyerekeknek, lehetne benne több kreativitás, kár hogy az Akadémia nyelvészeti illetékesei sokszor keresztbe tesznek, senki nem hívhatja a fiát például Dömpernek, de bárki lánya lehet Zöldike.
Ezekhez képest a Nyár még teljesen jó, elvégre nálunk hívhatnák Delfinának vagy Deziderátának is.  (Hát, a D-nél nem jutottam messzebb a hülye nevek listáján, de nemrég vacsoráztam.) Mindkettő alkalmas rá, hogy tönkretegye egy kiscsaj első két évtizedét, mikor végre saját jogon nevet változtathat, valami normálisra, mint az Ánfissza vagy a Nilüfer.

Cheezburger Image 9142842624
cheezburger.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése