2019. május 31., péntek

Vero laboriosam

Úgy tűnik vége az 56-os Intézetnek, ami egy ideje már nem is intézet, hanem a Széchenyi Könyvtár egyik osztály vot, gondolom a kisebbik rossz jegyében. De most be fogják olvasztani a viccesen Veritasnak nevezett, kormányközeli, történelem-átértelmező intézetbe, vagyis inkább nem. Mert nem valószínű, hogy a mostani kutatói szeretnének az Igazság minisztériumnak dolgozni (aki nem érti, olvassa el az 1984-et, és rájön, hogy mi mindig is Eurázsiával álltunk háborúba, legalább két napja már), mert az nem igazi tudományos kutatás, ahol előre lehet tudni milyen eredményt vár a megrendelő hatalom. Hisz ott nem kérdések vannak, hanem előre megírt válaszok, mint a Tanúban, mikor Pelikán gátőr megjegyzi az elé tett saját vallomásáról, hogy de Virág elvtárs, ez az ítélet!

A feszítő kérdés persze az, hogy miért pont most kell az 56-os Intézet maradékát is beszántani, de valahogy senki nem gondol a legkézenfekvőbb válaszra. Hogy ugyanis ma van a felcsúti Ramszesz kereken 56-ik születésnapja, és tényleg nem akarja, hogy mindenféle tudományoskodó alakok is erre emlékeztessék. (Ezek a történészek a végén még olyat szólnának, hogy lassan már ő is csak történelem, miközben ő Történelem akar lenni, csak nélkül, szigorúan nagybetűvel.)
A másik lehetőség, hogy meg van sértődve, hogy ezek ott abban az intézetben, bár 56-osnak hívják magukat, de nem vele foglalkoznak, pedig egy neki ennyi már minimum kijárna. Sőt még csak nem is Johnny Depp-el, aki pár nap múlva lesz 56, Emilio Butraguenoval aki a nyáron tölti a jeles kort (gondolom a Pancsóarénában is megemlékeznek róla), vagy Szergej Bubkával a egykori legendás rúdugróval, az ő decemberi születésnapjára is írhatnának valami tanulmánykötetet, vagy legalább egy sportos kifestőt. (Bubkát egyszer láttam Monte-Carlóban, csak pont nem rúdugrott, sétált a kikötőben, de azt is igen sportosan.)

De ezek a szarnak rá, teli torokból, már ahogy az ilyen balliberális történészek szarni szoktak, nyilván nem úgy, mint egy rendes, népben nemzetben gondolkodó keresztyén hazafi szarik templomba járás előtt. (De csak hogy az Haza sorsára tudjon koncentrálni ott is, és ne arra, hogy van-e nála vécépapír.)
Így aztán nem csoda, hogy a Teszkós Napóleon (Plüss Pinochet, Lego Duce etc. - copyright Bödőcs) szorgalmas fegyverhordozói épp a főnök szülinapjának előestéjére időzítették az ünnepi Magyar Közlönyt, benne az intézetes hírrel, izé közlönyménnyel.
Mert ünnepnap ez a mai, most már kétszeresen is, elvégre nem minden nap számol le ártunk és ormányunk egy maroknyi tudóssal. Na jó, általában egy egész akadémiányival igyekeznek, de aki a kicsit nem becsüli...

civilhetes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése