2019. május 18., szombat

Kiló, méter

Azt olvasom az indexen, hogy hétfőtől új kilogrammra ébredünk. Hát, tudja fene, az oké, hogy így hétvégé főleg az gyon üldögélek, meg a fotelben felpolcolt lábbal, e nem is eszem annyit, mint hétköznap. Mert ha kevesebbet fogyasztok, akkor kevesebb energiával is elműködöm, de ezzel együtt persze lehet, hogy mégis lesz rajtam hétfőre egy új kiló, bár kell a fenének. 

Abban lehet ilyenkor bízni, hogy az idézett cikk szerint hétfőn ébredünk az új kilóra, tehát ha éjfél után alszom csak el, akkor  én megúszhatom. Mondjuk az kisebb probléma, hogy négykor kell  kelnem, de legfeljebb majd felkeltem maga éjfél előtt, kicsit kimegyek vécére vagy valami, aztán éjfél után visszafekszem. Ugyan így is hétfő lessz még mindig, mikor már végleg  felkelek, de talán sikerül kicselezni vele a Planck-llandót, és rajtam nem lesz egy új kiló, elvégre fő az egészség, meg a száraztészta, ami viszont sajnos hizlal.

Igazából persze arról van szó, hogy hétfőtől lesz új definíciója a kiogrammnak. Pontosabban lesz neki definíciója egyáltalán, mert eddig csak annyi volt, hogy hát Párizsban van egy platina-iridium henger hét lakat alatt, na az pont egy kiló, és mindent ehhez kell viszonyítani. De most az idő und elektromosság alapmétékegységeinek definíciójából vezetik le, hogy egy kiló az mennyi, úgyhogy innentől a sarki kisboltban a Juli néni is le tudja majd vezetni a lókolbász és a kenyér viszonylatában. Már hogy mennyi egy kiló. Egy kiló tíz természetesen, maradhat?
De innnentől ha vita van, hogy az egy kiló liszt, cukor vagy brendi jellegű szeszesital az ténnyleg egy kiló-e, akkor Juli néninek már nem kell a párizsi Nemzetközi Mérésügyi Hivatalhoz szaladnia (ő már a NAV-hoz sem szeret, pedig az csak két saroknyira van, viszont hivatal), simán lvzeti papíron ceruzával, a Planck-állandóbl, hogy akkor most pontosan mekkora energiamennyiséggel lehetne ezt a kenőmájast megemelni, ha lenne kéznél egy precízen definiált elektromágnes, megfelelő műszerek és a kenőmjas mondjuk nikkelből lenne. 

Gondolom én is kidobhatom az egykilós súlyt (a többivel együtt) ami a konyhai mérleghez van, sőt magát a mérleget is, elvégre van volt- és ampermérőm, csak utána kell nézni, hogy lehet vele meghatározni a rizs súlyát, meg hogy hogyan tudok saját, erre a célra jó elektromágnest csinálni maradék drótból, szigszalagból és a fürdőszoba ajtókilincséből.
Forradalmi változás ez az egész, az biztos, fontos a tudománnynak, rohadtul nem számít a mindennapokban. De mindegy is, csak ne hizlaljon, az új kilót csak fizikai levezetésekben tolerálom.

Le Grand Kilo
Le Grand Kilo - ez volt eddig (index.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése