2019. május 14., kedd

Retróvacak

Hazafelé a mikorbuszban szólt valami retró-rádió. Nem egy régi Sony, hanem valami adó, azt hiszem így hívják, hogy Retró rádió, gondolom  tulaj az anyjáról, özv. Sipákné Retrográd Arankáról nevezte el. És volt ebben a rádióban Hungária zenekar is, a Limbó-hintó című méltán gyűlölt "dalukkal".

Hát, ez így évizedek távlatából még sokkal aljasabbnak tűnik, pedig már gyerekként is utáltam. Eleve aazzal kezdi hogy kitört a pesti limbó-láz, mintha az valami forradalom lenne, de olyan, ami csak Pesten törhet ki. (Míg a frász, az például bárhol kitörheti az embert.)
Érthető persze a megfogalmazás, hisz prozódiailag kurva hülyén nézne ki, hogy "kitört a balmazújvárosi limbó-láz". Pláne rosszul jönne ki, ha a Kádár-rendszer valóságából kiindulva valami olyasmit gajdolnának, hogy "kitört a balmazújvárosi 'banán érkezett a közértbe'-láz", különös tekintettel a lehetséges folytatásra. Mert az, hogy "a jampik a banánt himbálják" enyhén szólva is pornografikus felhangokkal bír, meg ha a limó-hintót logikusan lecseréljük banánhintóra (ami ugye menetre kész) abból megint fura asszociációk adódnak. Mert banánhintót ugyan még nem láttam, de a banánhajó az egy desszert, ha  viszont az menetre kész az inkább hasmenés, és budista gyakorlatokat jelent a megfelelő kis helyiségben. (A budizmus egyébként egy igazi vécévallás, prófétája a South Parkból ismerős Kula 'Bá, de a jampik nemigen kedvelik.)

Apropó jampik. Már mekkora hülyeség volt ez az egész Hungária, maga a megtestesült popzenei hiánygazdaság, hogy kicsit műanyag, elég harsány és kurvára ciki, de nekünk csak ez jut, és azt hisszük hogy ez a rakkelndroll, legfeljebb még Komár Mondkiskócos László, a többi már a vasfüggöny másik oldala.
A Hungáriának amúgy eleve rossz volt a névválasztása, kifejezőbb lett volna a Legvidámabb Barakk. Lehetett volna a egyik nagy slágerük címe A legvidámabb a barakkban marad, ez afféle anti migráns (bocsánat: disszidens) nóta lett volna, a létezni próbáló szocializmus szépségeiről.


És nekem tényleg ennyi marhaság jutott eszembe, csak mert annyi év után hallottam ezt a szart. Igen ez tényleg ennyire kínos, és igen népszerű volt mégis, pedig a rakkendrol az ugye nem egy tánc. A rakkendroll az valami ilyesmi inkább:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése