2019. május 3., péntek

May the Fourth be with you!

Az épp a nagy médiahír, hogy meghalt a Csubakkát alkító színész, aki kizárólag arról volt híres, hogy ő alakította Csubakkát a A csilagok szárvórzháborújában, de persze taalpig szőrben. Úghogy nyugaodtan lemehetett a metróba, szinte semmmi esélye nem volt rá, hogy valaki felismereje, hogy jé, maga volt Othello abban a bíbísszís változatban, vagy hasonló. Ő Csubakka volt, akinek az öszes néhy sztárvórz filmeben amiben játszott benn, nem volr egyetlen mondata sem, az meg hogy brit akcentussal hörög torokból, nyilván keveseknek tűnt fel. Meg nem is teázott porcelán csészéből eltartott kisujjal a a filmekben, szóvl minddenki jogosan gondolta, hogy biztos valami amerika pankrátor, hisz zerepének összesen két kövteleménye volt. Egyfelől hogy viselje el a hoszas ssminklééseket és aztán ne ájuljon el a dögmeleg jelmezben, másfelől meg hogy marha nagy ember legyen, Peter Mayhew speciel 2, 18 méter volt, csak gondolom nem volt kedve kosarazni.

Tényleg egy egész testet borító, az benne lévőt felismerhetetlenné tévő jelmezben hadossznászni, az mióta színészi teljesítmény?  Szerintem a torokból hörgés sem az, de azt leglább kelll egy kicsit gyakorolni, bár jut eszembe, azt nem tudom (és naná, lusta vagyok utánanézni), hogy az ő hangja volt-e artikulálatlan, ikonikusan persze.
Hisz ha már sztárvórz, ott van a Darth Vadert "alakító" faszi (David Prowse), aki tényleg valami testépító, küzdősporter vagy hasonló volt, és igen nagy sztárként gondolt magára, hisz  kalssszikus trilógiában ő volt a főgonosz. Egy egész testét takató jelmezben, úgyhogy mimikára nem volt szüksége, jobbára csak menni kellet, meg fenyegetően állnia, és néha fénykardoznia, de az meg csak valami kocsmai szintű hadonászás volt. Viszont róla biztosan tudom, hogy nem ő beszélt, az utószinkronban James Earl Jones volt a hang, és mikor a Dzsedivisszatér végén lekerült lóra a sisak, akkor egy harmadik pasi fejét láthatta a nagyérdemű. Szóval aki Vader volt, lehetett volna bárki, nála is csak testmgasságra mentek, ennyi elég volt  színészi eszöztárnak.

De legalább holnap lesz május negyedike, ami arról híres hogy 1979-ben Margaret Thatcher e napon alakította meg kormányát, 1990-ben meg Lettország ekkor nyilvánította ki függetlenségét a széteső Szovjetúniótól, sőt e napon van Keith Harring vagy Hankiss Elemér születésnapja. Meg ugye a hülye angol szójáték miatt ez a nemzetközi Sztárvórz nap, de nekem a Sztárvórz csak gyerekkori nosztalgia, ma már inkább idegesít, Csubakka különösen.
Tényleg, Mark Hamill (ő volt a Lukszkájvóker) miről híres még művészileg ezen kívül?
A Kingsmanban például elég hamar kinyírták...


A jelenet amúgy az Iperial College-ben játszódik, ott is vették föl. Ez egy híres műszaki-természettudományos londoni egyetem (ide járt pl. Brian May, a Queen gitárosa is, aki civilben egyszerű, kétkezi asztofizikus), mi is voltun ott Petrával.
Ugyan csak pisilni, de mégis...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése