2018. szeptember 22., szombat

Hüje newek

Egy perui falu polgármester-választásán a két jelöltet úgy hívják, hogy Hitler és Lenin. Pontosabban Hitler Alba Sanchez és Lenin Vladimir Rodríguez.
Vagyis legalább a keresztnevük hangzik csak hülyén, mert a sáncsez/rodrigez vonal az originál latin-amerikai. A kérés igazából csak az, miért adnak valahol Peruban gyerekeknek ilyen kretén neveket, de derék /u-i parasztok tényleg nem hallottak a nevezettekről? 
Egyébként valószínűleg nem, Hitler is azt mondja, az apjának simán csak tetszett a név hangzása, hogy az olyan "külföldies", hát tényleg az arrafelé, de mondjuk Argentínában már nem hangzana annyira idegenül, tekintettel a tényre, mennyi náci menekült a háború után oda. de hát Dél-Amerika jó nagy, a perui hegyekbe már nem hallatszik fel  a Horst Wessel-dal.

És persze Hitler (tényleg, hogy becézhették gyerekkorában?) hozzáteszi, hogy ellenlábasai csak azért indították ellene Lenin Vladimirt, mert mégis milyen jó poén már. Meg épp nem találtak egy Stalin  Pedro Jimenez nevű helyi alkoholistát, aki unja már a kecskepásztorkodást és szívesen lenne polgármester.
Nem lenne rossz, ha a két jelölt mondjuk megállapodna és összekombinálná a keresztnevét, mert a Hitlin és a Lener  már nem emlékeztet az eredetire, de még mindig piszkosul külföldies, ha már egyszer ez a szempont. (Persze lehet, hogy Lenin apukája nem csak e miatt választotta, a Valdimir legalább is erről árulkodik...)

Nálunk persze nem lehetne valaki Kovács István Frankenstein, Weienrberger Mussolini vagy Szabó Kimirszen, mert nálunk az Akadémiai illetékes nyelvtudományi nyelvtudósai megmondják, hogy mi mehet és mi nem, azaz Józsi bá' hiába szeretné Traktornak hívni a fiát, azt például nem lehet.
És ugyanígy nem lehet a gyerek Geszte, Zülal, Cukorka vagy Noon, mert ezeket szigorúan kigyomlálták a nyelvészek a kérelmezett új keresztnevek közül. Ezzel szemben nyugodtan a lehet az utód (a nemét megtippelni ne merem) Ánfissza, Mamiti vagy Nilüfer, szóval logikát azt ne nagyon keressünk a döntésekben. Nekem például a Cukorka határozottan szimpatikus a Nilüfernél, bár persze lehet, hogy ha harminc év múlva jelentkezne egy Kis Cukorka mondjuk egy tanári állásra,  be se hívnák interjúra, mert egyrészt ilyen névvel eleve kiröhögnék a diákok, másrészt meg az sem tudnák róla milyen nemű. (Például egy cukros bácsi nem tűnne jó választásnak, bár egy kis cukorka az jól jöhet bármikor. De Molnár Ferenc Caramel az ne lépjen fel a szalagavatón.)

Úgyhogy nálunk legfeljebb a kutyáját hívhatja az ember Goebbelsnek vagy Szálasinak, a kutyákokra egyelőre nem tette rá  a kezét az Akadémia. Vagy arra majd a mancsát fogja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése