2018. szeptember 25., kedd

Sun Co.

A cím így elég hülyén fest, de nem teljesen értelmetlen, helyes kiejtése ugyanis: szánkó. Mert láttam ma két srácot az utcán, akik vastag kabátban, kötött sapkában egy szánkóval haladtak ismeretlen céljuk felé. És közben kissé aggódó arccal nézték, ahogy a szép fekete felhők elhúznak a nap elől, ami ettől kisüt, és a aminek következtében a hőmérséklet elindul fölfelé, a lélektani határt jelentő tíz fok irányába.

Oké hogy reggel még elég hideg volt (a munkából hazafelé menet éreztem, hogy végre tényleg elmúlt a nyár) de a szánkót elővenni azért tényleg túlzás volt, egyfelől mert a talajmenti fagyokon még nem lehet szánkózni, másfelől meg azok is legfeljebb holnapra várhatóak, már ahol.
Vagyis a szánkó nyilván nem szánkózásra kellett, hanem mondjuk szánkó-szépségversenyre, szánkós ételek fesztiváljára, vagy simán csak szánkós tüntetésre mentek, ahol követelték a városvezetéstől az alanyi jogon járó havat, továbbá a helyi jégcsarnok kiterjesztését  a teljes észak-nyugati városrészre. (Azért csak arra, mert az jobbára lakóterület, így a sok jég nem akadályozza az ipart, a turizmust, a szervezett bűnözést, vagy ezek valamilyen tetszőleges elegyét.)

És persze a sok hó meg jég mellett be kellene tiltani a napot és bandáját (holdat, csillagokat, szentjánosbogarakat) mert azok is sütnek a fényükkel, amitől elolvad a hó. Még attól is elolvad, ha a Hold süt, csak az nem látszik, a csillagokról nem is beszélve, amik állítólag szintén napok, csak rohadt messze tőlünk. De ez ugye nem mentség semmire.
Még jó, hogy vannak olyan mozgalmárok, akik még az őszi széllel kombinált szikrázó napsütésben is kiállnak a szánkózás mellet, nagyvonalúan megfeledkezve arról, milyen hónap van és mennyi az esélye ilyenkor a hónak. Mennyi az esélye egyáltalán bármikor...
Persze az is lehet, hogy csak simán be voltak tépve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése