2018. szeptember 24., hétfő

Ókor iszik magában

Ovasok egy cikket a 444.hu-n a nemrég halálra gázolt, ökrös szekérrel Európában kószáló magyar vándorról, amikor hirtelen megakad a szemem egy mondaton:
"A letáborozás oka az volt, hogy az egyik ökre mindenórás volt, és az elléshez meg kellett állniuk, méghozzá nyugodt körülmények között."

Nem tudok annyira városi szociológus lenni (pedig állítólag ez különösen urbánus szakma), hogy ne tudjam, az ökör az a herélt hím szarvasmarha. Aki tehát mindenórás, elleni készülő ökörről ír, az egy szarvatlan marha und tényleg nagyon városi.
Gondolom az lehetett a probléma, hogy az "ökrösszekér" afféle gyűjtőnév lett, minden belefér, aminek kereke van és tehén alakú dolgok húzzák, hogy azok aztán pont ökrök-e, az másodlagos.
Ez kicsit olyan, mint mikor tulajdonnevek köznevesülnek (a helyesírás-ellenőrző minden áron "köznedvesülnek"-et akar íratni velem, mintha annak lenne értelme, mármint a pornószakmán kívül), így a fagyasztott kaja az mirelit (pedig az egy márkenévnek indult) a gázolajjal hajtott motor az dízel, a szendvics az nem Sandwich grófja és a makadámútról sem sokaknak jut eszébe John McAdam skót mérnök.

Így aztán az ökrösszekér is lehet általános érvényű, valami ami úgy nem lovaskocsi, hogy közben nem is szamárkordé, de négylábúak húzzák, mondjuk ökrök, egyszarvúak vagy zsiráfok.

A google persze nem ismeri a jelenséget, mert bár "ökör" szóra kiadja a releváns találatokat, de azért rákérdez: Erre gondolt: Ókor?
Nyilván a google is rettenetesen városi bölcsész, az ökörrel nem tud mit kezdeni (még egy pofa sört sem lehet inni vele mert ugye ő magában...), de az ókor az ugye már valami, hisz mint tujuk mifelénk minden tudomány úgy kezdődik, hogy "már az ókori görögök is..."
Kivéve például a szociológiát, de ebbe most nem mennék bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése