2019. április 19., péntek

Charles D. Hitvita

127 éve e napon halt meg Charles Darwin, aki az őt hőn utáló őskonzervatívok szerint lehet, hogy tényleg a majomtól származott, de az apja biztos nem, mert az még egy rendes ember volt. (Apja, Robert köztiszteletben álló orvos volt amúgy, mint a nagyapja is, de ez az apai nagyapa - Erasmus Darwin, hát eleve micsoda név - állítólag szabadgondolkodó is volt, sőt költő(!), szóval lehet hogy ő is a majomtól származott, legalább is részben, csak később a fiánál ez már elmúlt.)

Az ifjú Charlest már az Shrewsbury-i iskolában is érdekelte a természetrajz, pedig még nem is volt szakállas, plusz a város igen festői, ennyi erővel érdekelhette volna az építészet, meg a kultúrtörténet is. (És az előbb majdnem azt írtam, hogy városka, pedig az is megye- illetve grófság-székhely, Shropshire-é, kicsit többen lakják mint Kaposvárt - miközben mi is megyeszékhely vagyunk, az aprófalvak sérelmére - és még a polgármesterük sem fideszes.)
Charles Darwin tehát már az elején be volt oltva természettudományokkal, ami az orvos felmenőkkel nem is csoda. Aztán ezt a hagyományt követve orvosnak kezdett tanulni Edinburghben, de nem bírta nézni az akkor jobbára még érzéstelenítés nélkül végzett műtéteket, így hát átment a természetrajz szakra. Gondolom azt békésebbnek találta, talán nem gyakorolták az élveboncolást, bár ki tudja, a korabeli felfogás szerint az állatoknak amúgy sincs lelkük, ilyen descartesi értelemben vett biológiai gépek.
Teológusnak amúgy ő maga is tanult Camebridge-ben, de ott is a botanika érdekelte. Meg hát volt az a híres utazása a Snoopyról elnevezett Beagle nevű hajón, ahol megfogalmazódott benne a Fajok eredetének alagondolata, a természetes szelekció, avagy a legalkalmasabb túlésének gondolata.

Képtalálat a következőre: „darwin funny”
intentblog.com

És máig ez a leghíresebb dolog, amit Darwin nevéhez szokás kötni, néha sajnos negatív értelemben. Én is találkoztam már olyan kreacionistával, aki határozottan állította, hogy Darwin hülyeségeket beszélt (sőt lehet hogy démoni sugallatra), mert a világot egy isten teremtette (ezt ő úgy mondta, hogy Egy Isten, mert a fanatikusok tudnak nagybetűkkel is beszélni) hatezer éve, és azóta a világ pont olyan. 
Leszámítva a komplett technoszférát meg ami ezzel jár, mint globális felmelegedés, világméretű járványok, elidegenedés, de oké ezek emberi tevékenységek eredményei, ám ha a világ eleve tökéletesre teremtetett (és benne az ember), miért nem élünk még mindig pásztorkodó törzsekben, maximum városállamokban. És miért mozognak a kontinensek? A válasz erre persze rendszerint az, hogy ez is benne van a teremtés (nekik: Teremtés) programjában, de ha tényleg, az evolúció miért ne lehetne benne?
És az én teremtéshívő ismerősöm erre azt mondta, hogy mert az élővilág túl bonyolult, az nem alakulhat ki folyamatosan, azt egyszerre kell megterveznie és megépítenie valami égi mérnöknek. De akkor hogyan jött létre ez a laptop, amit épp püfölök? Hisz nem az volt, hogy  valamikor kétszáz éve valakinek kipattant a fejéből hogy jé baszki, mikroprocesszor! LCD! Merevlemez, merevlemez bazmeg, USB! Már csak az kellene, hogy valaki feltalálja hozzá az internetet...
De tudjuk, hogy nem így volt,  a technológiának is van evolúciója, avagy a bonyolultabb dolgok az egyszerűbbbekből fejlődtek ki, sok félrement és néhány nagyon sikerült ötlet révén.

Képtalálat a következőre: „darwin funny”
boredpanda.com

A technológiai analógia tehát nem áll. De a halak szeme! -mondja a kreacionista - Az nem jöhet létre fokozatosan, csak úgy ha minde eleme egyszerre jelen van. Vagy a DNS sem jöhetett volna létre fehérjék nélkül, a fehérjék viszont DNS nélkül!
Hát, ez sem igaz, egyfelől tapasztalat, hogy bonyolultabb szerkezetek rendszerint valóban egyszerűbbekből jönnek létre, így pl. a DNS is kialakulhatott valamilyen kevésbé összetett replikátorból, mint mondjuk az RNS.

De hívőkkel vitatkozni, hitvitákat folytatni reménytelen, hisz az igazi vakhit lényege, hogy a lehetséges tudásnak egy rohadt kicsi szeletetét fogadja el az egyetlen és általános tudásnak, minden más ami ezen kívül esik, az ferdítés, hazugság, kitaláció, ördögi mesterkedés, és nem hogy  nem kell lállni vele vitázni, meghallani sem szabad. Ez nekem kurvára nem tetszik, nem csoda, hogy nem vagyok ebben az értelemben hívő.
De mivel kételkedem a szkepszisben is, tőlem lehetett teremtés (na ja, réges-rég egy messzi-messzi galaxisban, de akár a miénkben is), ám azt megkérdőjelezni, hogy itt a Földön igenis zajlott és zajlik  az élővilág evolúciója, szerintem szemellenzősség. Rosszabb esetben szimpla butaság.

És mindez tényleg csak arról jutott eszembe, hogy ma van Charles Darwin halálának évfordulója.
Friedrich Nietzsche-nek csak agusztusban lesz.
Pedig ő azt mondta, hogy isten halott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése