2019. április 4., csütörtök

Égő!

Bocsánatot kért az a lengyel pap, aki nyivánosan (és nem mellesleg: kis ministránsfiúk részvételével) könyveket, többek között Harry Potter-köteteket égetett. Mert hogy azok istentelenek, szentségtelenek und bálványimádók. Na ja, a pap az ő bácsi egyujjas agyával azt gondolja, hogy csak szent könyveket lenne szabad nyomtatni, elvégre a Gutenberg nevű alak is azért találta fel a könyveknek az ő nyomtatásukat, hogy Bibliákat préseljen papírra. Mondjuk eleve nem csak azért, meg tényleg, most egy katolikus pap döntse el hogy akkor mi a szent könyv? Vagy mondjuk mi a szent könyv egy hindunak? Másképp fogalmazva: Égetne az atya mondjuk Bhagavad Gitákat, mert az szerinte bálványimádó, nem szerepel benne Jézus vagy legalább Mózes, és egyáltalán, ki a kurva isten az a Krisna?

444.hu

Mert ugye az van, hogy:
- Szabad társadalomban élünk. Szeretnénk élni legalább is, avagy jobb pillanatainkban azt gondoljuk, legalább a vélemény szabad, ha a szólást már korlátozza is a kormányzati (nemzetstratégiai jelentőségű) médiaholding, vagy egy hülye pap a lakótelep szélén. Egy szabad társadalomban (ahogy annak idején TGM megjegyezte, szabad vallást is gyalázni, szabad gyalázni a gyalázókat, tiltakozni, tüntetni és ellen tüntetni, de egy dolgot nem lehet: meggátolni, hogy a másik véleménye megjelenhessen, pusztán az okból, hogy nekünk nem tetszik, hogy az a vélemény ott speciel nem a miénk, bottal sem piszkálnánk. Ízlésről és világnézetről nem érdemes vitatkozni. Lehet, de nem érdemes. És a lengyel pap bácsi pont ezt nem veszi észre: ami neki nem tetszik z nem eleve rossz, az neki, és  hozzá hasonlón gondolkodóknak nem tetszik, és pont. Másoknak meg aa katolicizmus nem tetszik, pláne a felénk is honos nacionál-katolik biznisz, azt' mégsem éget senki bibliákat. (Pedig a Biblia nevében, rá hivatkozva rohadt sok embert öltek meg a történelem eddigi menetében, a Harry Potterre hivatkozva eddig senkit, de igen tudom, várjunk párszáz évet, aztán meglátjuk. Csak addig ne tessenek könyveket grillezni...)
- Tényleg mi lenne, ha innentől minden vallás képviselői elkezdenének könyveket égetni, persze mindig a konkurensekét, hisz az lenne a logikus, nem holmi ifjúsági regények hamvasztása. Vagy minden könyvet elégetne minden bigott bármelyik vallásból, ami nem pont az ő egyetlen s örökkévaló szentírása. Eltűnnének a könyvek, pedig én épp most olvastam újra a Sátáni verseket Salman Rushdie-tól, ott már  konkrétan a szerzőt akarták megölni a vallási fanatikusok, ezért a regényért.
- A 444 is idézi Hesse híres mondását, miszerint ha valahol könyveket égetnek, akkor ott előbb-utóbb embereket is égetnek majd. Az utolsó nagy, szimbolikus könyvégetéseket felénk a nácik rendezték legutóbb, és emlékszünk ugye a auschwitzi kemencékre. És akkor különösen rémes, hogy egy lengyel pap akciója, valahogy mégis erre rezonál.

A legrémesebb persze az, hogy valószínűleg tök komolyan gondolta az egészet, a bocsánatkérés meg leginkább azt jelenti ezekben az esetekben, hogy sajnálja hogy lebukott, hogy kiderült, hogy ekkora botrány lett belőle. Csinálta volna otthon a négy fal között.

Ceterum censeo: könyveket égetni minden körülmények között barbárság, na jó, egy esetben nem, ha az embert épp a fagyhalál fenyegeti azt is lehet, de a képen látható egyházi alkalmazott láthatóan nem fázik, csak buta mint a sár.
Álmában biztos ő a Szent Inkvizíció, és boszorkánypereket is rendez. (Könyvet meg nem kell égetnie, hisz alig van olyan aki bármit is el tudna olvasni, úgyhogy beéri emberekkel...)

Viszont érdekelne, hogy honnan tudta, hogy a heripotter az gonosz, bálványimádó meg a varázslást népszerűsíti? Olvasta? Mert akkor a zsoltároktól meg az evangéliumoktól vette el az időt, vagy nem is olvasta, de akkor meg mire fel? És egyáltalán, a vallások papjainak ideje lenne tudomásul venniük, hogy bár szerintük az ő hitük és rituáléik jelentik az egyetlen üdvözítő utat, a világ többi része ezt sokféle módon gondolja másképp.
És az mindenképp alapvető lenne, hogy élni és élni hagyni. De könyvégetéssel ezt nehéz elérni, ez már kezdetnek is szar.
Ez itt inkább az Élni és halni hagyni (Live and Let Die) mentalitása, ja ja, Dzsémszbond, Mekkártni meg a Gánzenrózesz:


Gondolom a pap bácsi eltüzelné ezt a klipet is, csak még nem tudja, hogy a YouTube miképp lehetne gyúlékony. Nem is fogja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése