2019. április 24., szerda

Él ilyen idegen

Átnevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscar-díjnál, ezentúl úgy fogják hívni hogy a legjobb egész estés nemzetközi film. Sőt, ha következetesen akarunk fogalmazni, akkor úgy kellene hívni, hogy "A legjobb - reklámokkal együtt - az est nagy részét kitevő, nem az Egybesült Államokban készült film Akadémiai Díja". (Elvégre az Oszkárdíj, az eredetiben Academy Award.)

Oké, ez az "idegen nyelvű" ez eddig sem volt szerencsés megfogalmazás, mert ebben a kategóriában indultak például az angol vagy ausztrál filmek, meg amúgy is túl sok a nemzetközi koprodukció, és mondjuk a Kurszk című európai filmet (ami belga, meg luxemburgi, meg angol meg svéd meg tudjafene) is angolul forgatták, szóval is azt is bonyolult lett volna ebbe a kategóriában indítani, már ha eszébe jutott volna valakinek egyáltalán. Nemzetközinek viszont kétségtelenül nemzetközi, mint sok amerikai film is.
Ráadásul a nemzetközi kategóriába nem csak a savköpő űrlényes darabok férnek be, amikben már a cím ígérete szerint is van Alien, bár ő pont nem beszél, csak mészárol.

És egyébként is, mi az hogy idegen nyelvű? (Ha már az alienek nem beszélnek.) Szerintem a magyaron kívül minden más idegen nyelv, még szerencs, hogy majdnem az összes film magyarul van, például akárhová kapcsolok a tévében, mindenhol magyarul beszélnek benne. Nem is értem, hol készülnek még idegen nyelvű filmek? A múltkor láttam  a Brúsz Viliszt egy ilyen érdekes filmben, ahol sokat lőttek meg futottak többfelé, és  Brúsz Vilisz is magyarul robbantgat a filmekben, meg a múltkor a Brdzsit Dzsonsz is magyarul volt tisztára terhes.
Szóval az a fura, hogy néha magyarul beszélő magyar filmek is nyernek Akadémiai Oszkárt, mint a múltkor a Saul bölcseink jegyzőkönyve, vagy mi, hiszen erős a mezőny. Ha viszont innentől nemzetközi film lesz a ketagória, akkor a sok magyarul beszélő bredpittes meg szalma hajekes film az az amerikaiak között indul, és hagy helyet nekünk is.
Ha már a mi nyelvünkön beszél majdnem mindenki, az idegenek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése