2021. augusztus 19., csütörtök

A zélet, meg a ziskola

Egyre többször jön szembe a fészbukon, hogy valaki a végzettségéhez azt írja be: Az Élet Iskolája. Ami szerintem egy nettó baromság, nyugodtan írhatná azt is, hogy az 1023-as számú  Tarhonya Endre Lengőtekeipari Szakmunkásképzőbe járt, mintegy három hétig. Ha el is végezte akkor meg pláne, önmagában semmi nincs abban, ha valakinek nincs diplomája, vagy akár érettségije, ez nem minősíti az embert. A világ tele van teljesen hülye diplomásokkal (az egyik éppen gépel), az oktatás végzettséget ad, nem intelligenciát, műveltséget, vagy személyiséget, ezek megszerzése, felépítése egyéni projekt, avagy kihívás.

Szóval ez az "élet iskolája" marhaság inkább csak arról szól, hogy valakik szégyellik, hogy meddig jutottak csak az intézményes oktatási rendszerben, pedig nem kellene. A magyar oktatás esetében meg pláne nem, nálunk javarészt még mindig a poroszos stílus dívik, csöndben vagy, egyenesen ülsz, magolsz, leckét írsz, intőt kapsz. Igaz az élet iskolájában meg pofonokat osztanak, konkrétan és szimbolikusan egyaránt, csak oda meg majdnem mindenkinek kötelező beiratkoznia, szemben mondjuk az egyetemmel.

És jobban belegondolva, az egyetem is az élet iskolája, bizonyos időszakokban többet ültünk a törzskocsmánkban mint az előadótermekben, ócska diákmunkákat vállaltunk el az aluljáróban szórólapozástól a nyomdában elkövetett éjszakai műszakig, lepukkanó albérletekben vagy nyomasztó kollégiumokban kellet megoldani a megélhetést, és közben el kellett vergődni a diplomáig is. Ez maga volt az élet sűrűje (időnként zavaros párkapcsolatokkal nyakon öntve), bár utólag úgy emlékszem már én is, micsoda szép idők voltak azok. Ja, huszonévesen, huszonévvel ezelőtt. A idő még az élet iskoláját is megszépíti, szóval lehet hogy én is átírom majd a profilomon hogy nem ELTE, hanem ÉI, ha már mindenki járt oda.

Igaz persze, ha tényleg mindenki járt oda (csak majdnem, azért vannak ezüstkanállal a seggükben született királyfik és királylányok), akkor értelmetlen kiírni. Statisztikai alapszabály, ha egy változó majdnem mindenkinél ugyanazt az értéket veszi fel, akkor az nem változó hanem konstans, azaz nem igazán mond semmit.
Az ÉI mint végzettség is csak maximum annyit, hogy nincs miről beszámolni, vagy semmi közötök hozzá. De akkor minek egyáltalán odaírni valamit?

hu.pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése