2021. augusztus 6., péntek

Sötétség éjjel

A Sötét erő (eredetiben simán csak The Power) című idei datálású műegészt két okból tekintettem által. Na jó, háromból. Egyrészt egy kelet-londoni kórházban játszódik, ami eleve indokol nálam némi elfogultságot, másrészt 1974-ben, ami jó év lehetett, ha már akkor születtem, harmadrészt meg önmeghatározása szerint horror. Ez utóbbi helyett pontosabb műfaji meghatározás lenne a hidegleléses rémisztgetés, de nekem bejön az is, bár időnként jobban bírom a slashereket, ahol azért beleket is ontanak két láncfűrésszel fejlevágás között.

A sztori annyi, hogy van Valerie, a kezdő ápolónő (közvetetten az árvaházból), akit a főnökei rögtön magára hagynak éjszakára a kórházban, egy áramszünet kellős közepén. Mert akkora a gazdasági válság, hogy éjszakára áramszünetet hirdetnek, akit lehet átvisznek valami központi kórházba, a maradékkal meg marad - többek között - Val, ráadásul az intenzíven, ahol betegek zombiszerűen vegetálnak de legalább néha kimegy a generátor is.
És akkor megvan az alaphelyzet, a sötét és hideg folyosók nyilván sötét és rideg titkokat rejtenek, bár ezek természetére nemigen akar fény derülni. (Ja, hát sötét van.)

online-filmek.net

Már ha vannak egyáltalán, bár kétségtelen, hogy gondnok srác kissé eszelős (vagy simán csak kanos), a csajnak a sötét folyosón meg furcsa hangok emelgetik a szoknyáját, de legalább van indok a sikoltozva szaladásra. Hogy aztán a valaki/valami lökdösse is kicsit egész az alagsorig, amire persze a maradék pár nővér annyit szól, hogy attól mert áramszünet van, még nem kellene képzelődnie. (A többi - nagyjából három - nővér amúgy kiégett, cinikus alakok, ezek már rendesen hangokat sem hallanak a túlvilágról. legalább is amíg Val elő nem adja rángatózva az Ördögűző londoni verzióját, mínusz sugárban hányás.)
Aztán jön még egy kísértet, aki lehet hogy nem is az, de az biztos, hogy Gale-nek hívják, főhősünk viszont szó szerint a megszállottjává válik. És lassan rájön ki is (vagy ki volt ) Gale, és nem tetszik neki a megfejtés.

A film nagy erőssége a hangulata. A kórház maga a retro-rémség, rideg és sötét folyosók, opcionálisan csempézve, rideg és döbbenetesen fityulás nővérek, ijesztő barkóval felszerelt orvosok és persze nyomorult betegek a lokális szegénynegyedből. Az egész hely kábé annyira otthonos és kedélyes mint egy kripta, amire csak ráerősít az alig fény, meg a zene, ami leginkább vérfagyasztó hangeffekteket jelent.
A Sötét erő alapvetően jó kis délutáni rémség, amolyan misztikus thriller, bár a megfejtés már a kétharmadánál sejthető: valamelyik doki erőszakolta meg a szintén árvaházi Gale-t, az alagsorban, mert ott praktikusan el is égethette a hullát a lenti kazánban. De pechjére visszajárt kísérteni, és Val személyében meglelte végre az igaz bosszú angyalát, aki aztán szó szerint leüvöltötte a a bűnös fejét. 

Ez így kissé hülyén hangzik, de a filmnek tényleg erős az atmoszférája, bár az elején unjuk később már nem lehet nem nézni. De hát erről szól ez a műfaj...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése