2021. augusztus 7., szombat

Kul túr a harc

Van ez a pedofil-ellenesnek indult, aztán generál transz-és homofóbbá pofozott törvény, amin már az EU-ban is kiakadtak, és aminek már végrehajtási rendelete is van. Hogy például homoszexuális tartalmat csak zárt csomagolásban lehet árulni, nem lehet kitenni a kirakatba (mintha annak ekkor már lenne értelme), meg iskolás, templomok, és nyilván fidelitász-irodák kétszáz méteres távolságában egyáltalán nem lehet árulni.  Ja, és mindez vonatkozik a gyerekek számára készült, nemváltást népszerűsítő kiadványokra is.

Na most akkor néhány kínzó kérdés:
- Mi a frász számít a homoszexualitás népszerűsítésének? Mondjuk a Modern család című sorozat az most népszerűsít, vagy ábrázol? Avagy minden ábrázolás népszerűsítés? (Fideszkádéenpéül egyébként valószínűleg igen.) DE ha már, a homoszexualitás ábrázolásának mi számít-e egy leszbikus csók, vagy valami szoftpornó jelenet is kell hozzá? Esetleg elég egy kacér pillantás két szőrös faszi között?
- A homoszexuális szerzők művei is számítanak, avagy innentől mondjuk Oscar Wilde, vagy mai magyar példával Nádasdy Ádám könyveit is csak lefóliázva lehet majd árulni? (Feltéve, ha a könyvesbolthoz nincs túl közel egy plébánia.)
- Mi van a nyíltan meleg egyéb művészekkel? Jordán Adél pont most coming outolt, akkor ő most már tizennyolcas karikás, és nem játszhat például matiné jellegű mesejátékokban?
- Nem csak templomok meg iskolák kétszáz méteres körzetében nem lehet majd "népszerűsíteni", de bármely vallási tevékenység helyszínére is érvényes a rendelet. Szóval tessék mondani, ha én létrehozom a Repülő Spagettiszörny Egyháza helyi imacsoportját, azt egyesületként bejegyeztetem a lakcímemre, akkor a százötven méterre lévő szexshop már dobhatja is ki az árukészlete felét?
- És egyáltalán, látott már valaha valaki, gyerekek számára készült, nemváltást népszerűsítő kiadványt? Csak egyet is? Ennyi erővel hozhattak volna egy alakváltó gyíkember ellenes törvényt is, ezek a valóságtól elrugaszkodott seggfejek.

Persze nyilvánvaló, hogy szó sincs itt a gyerekek védelméről, ez szimpla kampányfogás, annak is a figyelemelterelő változata, hogy amíg rágjuk ezt a gumicsontot, ne a szegénységgel, a munkanélküliséggel, a fenyegető negyedik hullámmal foglalkozzunk. Plusz a kormány nem nyilvános kutatásai biztos bemérték, hogy a lakosság nagyobbik fele még igen is homofób, és egy ilyen közéleti habverés is érhet annyit a választásokon, mint a zsák krumpli, mert arra nem biztos hogy telik majd. De törvénykezni nem kerül semmibe. Nekik. Nekünk mondjuk kurva sokba, de szolgálati Audi ablakából nézve ez már nem tűnik érdekesnek, illetve fontosnak.

És az egészben benne van "ez az én bulim, itt én sikítok" hangulat fölényeskedése is, amit közkeletűen kultúrharcnak szoktak nevezni. Nem alaptalanul persze, csakhogy: először is a kultúra nem állapot, hanem folyamat, nem lehet törvényekbe betonozni, másrészt meg nem egy monolit tömb, hanem egy sokféle, sokszínű áramlás. Csak egy autokrata hatalomnak ez nem szokott tetszeni, ők kizárólag a saját ízlésüknek és beszűkült világképüknek megfelelőkultúrát bírják elviselni, a többit nem szeretik, mert nem értik, és nincs felettük kontrolljuk. Úgyhogy inkább kultúrharcolnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése