2021. augusztus 10., kedd

Zűrhajózás

2025-ben már újabb magyar mehet az űrbe - harsogják halkan a különféle hírportálok a B-kategóriás híreik között, mert azért  lehet, hogy előbb rendezünk olimpiát Türkmenisztánban, mint hogy valaki magyarul kurvaanyázzon a Nemzetközi Űrállomáson, miután a vákuumos vécé kiszippantotta az aranyerét.
Voltak már magyarok az űrben, Farkas százados elvtárs után Mr. Simonyi kétszer is volt űrturista, úgyhogy ez inkább csak egy drága, de nagyon szimbolikus aktus lenne. Mert a magyar csillagászat/űrkutatás állása pont nem attól függ, hogy lesz-e újabb magyar űrhajós, ez igazából csak az aktuális kormánynak lenne jó PR. Ennél már csak az lenne jobb, hogy "az évtized végéig magyart küldünk a Holdra" - ez már Kennedynek is bejött, igaz  őt nem sokkal később le is lőtték, amit azért nem kívánok senkinek a kormányzati elitből, bármennyire is utálom őket.

Meg egyébként is, én már gyerekkoromban láttam a Muppet Show-ban a Malacok az űrben című betétdalokat, szóval ha már nekik is ment, akkor nem értem mi lenne ebben ekkora truváj. Szóval amit az űrkutatásért felelős kormányzati főnéni mond, hogy ez egy példátlan lehetőség lenne, az egyszerű,  de szokásos állami nagyotmondás (szerintem erre tarják a rogánantali értelemben vett propagandaminisztert is, hogy szállítsa le  havi nagyotmondás-adagot), elég lett volna annyit mondania, hogy ez egy különleges alkalom lehet, némi tudományos mellékhatásokkal. 

Amúgy tényleg remek propaganda lehetőség lenne egy újabb hazai zűrhajós, bár tartok tőle, hogy ez is olyan lesz mint a budapesti világkiállítás vagy olimpia, már várom a látványterveket meg a program népszerűsítésére kiírt közbeszerzéseket. De persze csak belföldön működne a dolog népszerűségnövelő-hatása, külföldön annyit érne, mint egy vízilabdás bronzérem, elvégre én sem tudnám megmondani, hogy mostanában kik voltak fent az űrállomáson, még csak azt sem, hogy milyen nemzetiségűek. Gondolom főleg jenkik meg oroszok, de csak gondolom. (Az egyetlen akire emlékszem az elmúlt évekből az Chris Hatfield ezredes, de csak mert ő David Bowie-t énekelt odafenn - indokolatlanul bajszosan - és könyvet is írt a kalandjairól, amit volt szerencsétlenségem olvasni.)

Szóval a 2025-re tervezett új magyar űrhajós egyelőre cirkusz a népnek, és ha megvalósul, főleg akkor is. Pláne ha cigányt küldenénk az űrbe, abba már lenne kraft.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése