2023. március 26., vasárnap

A számító idő nyomában

Azt írják az újságok a monitoromon, hogy elkezdődött a nyári időszámítás. Hát, ilyesmiről én még nem halottam, az időszámítás az állítólag kétezer-huszonhárom éve kezdődött. Mifelénk, a többség számára. Mert a zsidóknak például nagyjából 5784 éve (az ilyen holdhónapokkal nem tudok számolni, persze én már azt sem értem, hogy miért van mindig máskor a húsvét), a muszlimoknak viszont 1401 éve, persze csak a Gergely-naptárral számolva, mert amúgy ők is holdhónapokkal, meg holdévekkel játszanak, azaz náluk egy év kábé 354 nap. Meg egy fél, nagyjából.

De ezt a nyári időszámítást ezt teljesen nem értem. Mert ugye egyfelől március van, reggel volt vagy három fok, ami kettővel kevesebb, mint amennyi a hűtőmben van, szóval nagyon be kell szívnia annak, aki szerint ez már a nyári idő, így annak kell számítani. Másfelől meg a légitársaságok szerint is ilyenkor kezdődik a nyár, amennyiben a nyári menetrendjük ennek indikátora. 

Viszont kínzó kérdés, hogy akkor a nyári időszámítás (ami mellett biztos van téli, különben simán csak időszámításnak hívnák) akkor most Krisztus Előtti, Krisztus Utáni vagy Krisztus Helyetti? Azaz van köze a hagyományosnak tekintetthez, vagy valami poszt-posztmodern, szekuláris-elidegenedett, népietlen urbánus őrület, mint a gender-elmélet, az influenszerkedés, a pánikbetegség, a koreai popzene vagy az instant tejbegríz, amihez csak tejet meg cukrot kell adni, és kész is. (Szóval hogy csak gríz...)

Ugyanakkor semmi értelme egy olyan "időszámításnak", ami évente kétszer újraindul, mert így folyamatosan i.sz. 1-ben lennénk, így például senki nem tudná, mikor kell választásokat tartani, gyengébb képességű embertársainknak meg mindig egy-egy genetikushoz kellene fordulniuk, ha valahol meg kell adniuk az életkorukat. (A genetikusok meg remélhetőleg még tudnák, hogy elég évig jártak-e egyetemre, csak mert ők számolták a kezükön az időt. És mikor félévente jött a következő időszámítás, mindig felvettek új tárgyakat.)

Azt azonban nem értem, hogy mi ez a sok rinyálás, hogy most egy órával kevesebbet alhattunk. Mert bár nem tudom, mi fán teremhet ez a nyári időszámítás, de annyira nem aggasztott a dolog, hogy ne tudtam volna jól aludni tőle.  (Rosszul aludtam persze, csak nem ezért, nálam ez alapbeállítás.) Szóval aki ettől tudott kevesebbet aludni az hülye, és aggódjon inkább az infláció, a háború vagy a hazai milliárdosok koleszterinszintje miatt, aztán attól ne tudjon aludni!

A garantáltan átállíthatatlan óra
(Salvador Dalí: Az elfolyó idő - wordpress.com)

p.s. A hávégén meg közben épp az az egyik atuális főcím, hogy "És akkor izgulnak a bankoknál, hogy 2023 után ne 2008 jöjjön". Hát igen, ezért nem érdemes baszkurálni az időszámítást, a végén még egy rendes gazdasági válságot is összhozhatunk vele, időutazással kombinálva. Utóbbi mondjuk érdekes lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése