2023. március 31., péntek

Zsákutcás feudálpropaganda

Mostanában volt a fideszkádéenpé születésnapja, pontosan a harmincötödik, mer' 88-ban alakultak létrejönni, mint a fiatal demokraták pártja. (Abban az évben amúgy náluk jobb dolgok is születtek, például Petra...) Nagyon liberálisok voltak, sőt Kövér azóta parlamenti házmester akkoriban leginkább "balliberálisként" jellemezte magukat. Nos, azóta nyilván nem ez az öndefiníciójuk, de hát sok más sem stimmel már, hisz nem fiatalok (amiről nem tehetnek), és egyáltalán nem demokraták (amiről viszont annál inkább).

Mára már nem maradt belőlük más, mint a hatalom minden áron való akarása, az istenadta nép generális hülyének nézése, meg a hűbéri alapon intézményesített pénzlenyúlás. Illetve mostanában már ez utóbbihoz társul a pénzzel való nyílt hencegés is, elvégre egy efféle neofeudalizmusban már nem kell szégyellni a sok lenyúlt dellát, az már a hatalmi jelvények egyik legfontosabbika. (A rendszernek amúgy van egy határozottan maffianisztikus árnyalata is, de hát a Cosa Nostra is alapvetően a vazallusi rendszer alapján szerveződött, a két megközelítés mondhatni kéz a kézben jár, "az erősebb kutya baszik" -paradigma közös volta okán.

Régebben még írhattam volna egy "Egész nap csak körmönfonnak, ettől olyan körmönfontak" kezdetű, refrénű és mondanivalójú csasztuska-szerűséget, de ma már nem lenne értelme, az egykori srác bácsik ma már arra sem veszik a fáradtságot, hogy valami hihetőt hazudjanak az aktuális pitiáner aljasságuk mellé. A magyarok 97%-a nemet mond a szankciókra, mi? A pártvezér és kancellár meg igent az összesre, a "zemberekre" hivatkozva. Ha idejössz, nem veheted el a magyarok munkáját, meg a migráció eleve rossz, de mindjárt kéne félmillió vendégmunkás valahonnan Ázsiából. Kábé annyi, ahány magyar az utóbbi években lelépett szerte Európába, de róluk nem beszélnek, mert a migráció az ugye rossz, szóval mi is van az ötödik legnagyobb magyar város (London) hángerijen migránsaival, akik elveszik a munkát az ottaniak elől? Vagy ez mégsem ennyire egyszerű?
Meg a legújabb kedvencem: Bármikor kérdezik a Felcsútok Géniuszát a szomszédban zajló háborúról, mindig annyit bír kinyögni, hogy béke kell, békét akar, ő a béke pártján áll. Pont mint valami szépségkirálynő-választás dobogóesélyes kebelcsodája, csak egyrészt egy főminiszter ne ezen a szinten kommunikáljon, másrészt meg (túl azon, hogy ő izmok helyett tokában erős) ha már ezt tolja, hozzá kéne tenni valami nagyjából értelmes gondolatot arról, hogy mégis, szerinte hogy is kellene tető alá a hozni azt a békét, ami nem ócska szlogen lenne csupán, hanem megnyugtató valóság. E helyett azonban a népi döbrögi focimeccsre megy, és azt posztolja ki a fácséra, az EB-selejtezők kapcsán, hogy "Indul az európai hadjárat". Nyilván fene nagy békevágyától hajtva, csessze meg.

Mivel a komplett politikai propagandát a nyolcéves gyerekek színvonalára butították, igazából eleve nem tudnak már nem hazudni, mert a valóság mindig bonyolultabb annál, mint amit pár szavas tőmondatokkal le lehetne írni, vagy pláne értelmesen, racionálisan érvelve elmagyarázni. Vagyis hazudnak, mert úgy egyszerűbb, hatalomtechnikailag kifizetődőbb, és hazudnak mert sikerült egy olyan kommunikációs zsákutcába lavírozni magukat, ahol már nem tehetnek mást. Most képzeljük el, hogy kiáll a kormányinfón valami szakminiszter (aki egy fatális véletlen miatt ért a területéhez, nem úgy mint Pintér rendőrelvtárs az oktatás-egészségügy kombóhoz), és elkezd érvelni az aktuális döntéseik mellett, mint egy ember, és nem csak háromszavas szlogeneket ismételget, mint egy kenyérpirítóból továbbfejlesztett infodroid. Például valamelyik gazdasági miniszter (asszem van kettő is, minimum)  a nemzetközi tőkepiaci folyamatokról, a jegybanki alapkamat hatásairól, és a járulékrendszer legalább középtávú fenntarthatóságnak kritériumairól beszél, sőt (egek ura!) vitatkozik. Hát, ez most elképzelhetetlen, e helyett olyanokat böfögnek föl, hogy év végére egy százalékos lesz az infláció (melyik is?), mert a felcsúti ezt adta parancsba, illetve ha épp nyakig ér a szar (és ez egyre gyakoribb), akkor Brüsszel, meg már rutinból is Soros. Ami nemcsak világgazdasági megfejtésnek semmilyen, de jól látható agykárosodást okoz a pártszerű szekta híveinek is. 

Pedig harmincöt éve nem ilyennek indult a projekt, de ugye a hatalom eltorzítja a jellemet, a teljhatalom pedig fel is számolja, úgyhogy most, jellemtelenségük teljében, már ünnepelni is is csak maguk között mernek, pedig a propaganda szintjén még kurva büszkék magukra, mint a haza (bocs, Haza) megmentőire. Ám ez esetben a haza tényleg a magasban van, azaz egyre inkább csak a hatalmi elitet jelenti, ez persze megint csak beleillik abba, hogy ez itt maximum egy látszat-demokrácia, valójában meg egyre inkább egy rendi társadalom. "A haza nem lehet ellenzékben" - hangzott a jelszavuk még 2002-ben, ez mára kiegészült azzal, hogy az ellenzék meg nem lehet a haza. Sakk-matt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése