2023. március 31., péntek

Ma

Igazából nem tudom milyen nap van ma. Oké, péntek, de ezen túl? Úgy értem nem lehet péntek tizenharmadika, de közben majdnem az, mert  a harmincegyedikében csak a számokat kell felcserélni, ami meg elég könnyű. De ha egy hét múlva nagypéntek, akkor ez most a kispéntek, vagy mivel holnapután virágvasárnap, akkor most virágpéntek? Estleg a kettő egyszerre? Hát igen, ilyen bizonytalan az ember, ha nem figyelt hittanon, leginkább mondjuk azért, mert soha nem is járt ilyesmire, sőt  igénye sem volt rá.

Ezzel együtt ez a március utolsó napja forgalmas egy dátum, mármint évfordulóilag. Ma született René Descartes, Joseph Haydn és maga Johann Sebastian Bach, pontosabban nem ma, hanem régen, és minimum három különböző évben, minden esetre ők három neves halott, akiknek ma van a születésnapja. Sőt, a korban hozzánk közelebb álló hírességek közül olyanok születtek valamikor máskor ma, mint Christopher Walken, Ewan McGregor csepűrágók (a magyarok közül meg pl. Mácsai Pál), Al Gore, Clinton egykori alelnöke, és mindenek felett Angus Young, az ÉSZÍ/DÍSZÍ gitárosa. Igen, az a hatvanas éveiben is iskolásfiúnak öltöző, földön fetrengve szólózó fazon. Szóval ha valaki bírja a zenéjét, akkor az ma, a hatvannyolcadik születésnapja alkalmából hallgasson meg tőle valami zenét, de ha egy kicsit is érdekli még a bolygó jövője, akkor ne a Highway to Hell-t, az már annyira túl van tolva, hogy nem biztos, hogy kibírná az ózonréteg, vagy az a néhány maradék gleccser. (Az a szám, ilyen ipari mennyiségben már szellemi környezetszennyezés, én meg nagyon spirituális vagyok, szóval szerintem a szellemi az konkrét síkon is lesz, ha elég erősen tojunk rá magasról.)
Ja és az évfordulós forgalomról még: bezzeg az én születésnapom nem esik egybe senki nekem fontos hírességével, csak hülye uralkodókról ismert a nap, hogy akkor született Hadrianus császár, vagy Nagy Frigyes porosz király, meg hogy aznap választották királlyá, állítólag a Duna jegén Mátyást, a Hunyadit. Persze ezek is különböző években voltak megtörténni.

Én meg olvasok egy kis Kertész Imrét, ha már többször is emlegettem mostanában, neki mondjuk nincs születésnapja, viszont pont hét éve halt meg. Aztán hallgatok ACÉ/Villám/DÉCÉ-t, de valami korai darabot, még a Bon Scott-korszakból, akkor még pimaszok voltak, fiatalok, és nem ezek a harminc éve ugyanazt a négy akkordot játszó öregurak. 
És majd bedugok valamit a konnektorba, ahol köztudottan váltóáram van (230V, 50 Hz), a váltóáram meg ugye az AC (Alternative Current), majd kapcsolgatom kicsit a tévét, mert a távirányítóban meg egyenáram a ménkű, azaz DC (Direct Current), szóval megemlékezem Angus bácsi zenekaráról. Bár jobban belegondolva, ezt minden nap megteszem, kivéve ha kómába esek vagy elvonulok egy erdei kommunába, de nem rémlik, hogy ilyesmi bármikor is előfordult volna velem. Vagy pont egy erdei kommunában estem kómába, így nem emlékszem rá, az orvosi aktáimban meg érthetően nincs nyoma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése