2023. június 3., szombat

A nyúlon innen

Mi volt előbb, a nyúl vagy a tojás? - tette fel a költői és poszthúsvéti kérdést egy középsúlyosan műveltség-deficites kolléga, aki úgy népies, hogy a szólásokat és közmondásokat következetesen rosszul tudja. (Bár szerinte pont hogy jól, elvégre ő a falusi, én meg a lakótelepi, szóval a népi bölcsesség az ő asztala, mint ablakos tótnak a hanyattesés. Szerinte amúgy Horvátországot th-val írják, hisz a szomszéd Józsi is Horváth, ő meg már volt ott - a szomszéd országban meg a szomszéd Józsinál egyaránt. Kedves alak amúgy, csak akkora okosság-tudata van, hogy az már egy személyvonatnak is teher, és nem fél megosztani a környezetével, mikor félórákig kihangosítva telefonál.)

A nyúltojásos kérdésre egyébként a helyes válasz az, hogy a dínók voltak legelébb, belőlük lettek  a madarak, de már ők is tojással, mikor még. És mivel a tojásos szauruszok úgy 230 millió éve alakultak ki az evolúció során (vagy teremtette őket az Úr Jah, igény szerint), tehát sokkal előbb, mint a tojásos nokedli,  az emlősök viszont csak kicsivel több mint kétszáz milla óta mászkálnak tollak helyett szőrrel a rajtuk, a dínótojás előbb volt a nyúlnál. Mert a nyúl emlős, bár neki pont a fülei a látványosabbak, meg hogy házi változatban vagy csokiból van vagy él, csak úgy fest mint aki durván beszívott, úgyhogy szerintem csak az egészen elszánt nyúltartók láttak már nyúlemlőt, de valahol a szőr alatt ott vannak azok.

A nyulak amúgy sokkal kitartóbbak a dínóknál (a tojásoknál nem, de azok meg festetik magukat), mert utóbbiak már 65,5 millió éve kihaltak, a nagyfülűek ellenben máig szőrmesapka és frissensült alapanyagok, de cserébe lenyúlták a húsvétot, mikor az emberi civilizáció elért arra a szintre, hogy a nyulak is benyomulhattak a szimbolikus térbe, leánykori nevén a kultúrába. Esetleg csak megvették a korruptabbakat fejes répával meg sárga salátával.

Vagyis a kálciumdús bevonatú petesejt a régebbi, de például a Lepus europaeus vagy kicsit kisebb Oryctolagus cuniculus, és a nyúlalakúak rendjének megannyi egyéb tagja a sikeresebb, már csak azért is, mert ezek még vannak, a dínók meg nincsenek, aminek kétségtelen előnye, hogy nem is vadásznak rájuk, csak egészen ócska filmekben, az én tévémben legalább is.
És hogy ennek mi a jelentősége? Az égvilágon semmi, de addig sem a poloskákat  sasolom. Amikre meg nem vadászik senki, pedig nem kellene atombomba hozzájuk, mert bár agresszív kis dögök, de közben annyira hülyék, hogy felfelé sikítanak a hullámvasúton, mint akinek a papné a kolbászból kerítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése