2023. június 6., kedd

Barátságtalan tűz

A tegnap híre, ami nekem csak este jött szembe, hogy Prigozsin és rohadár zsoldosai elfogták az orosz reguláris sereg egyik parancsnokát, mert állításuk szerint az rájuk lövetett vasárnap Bahmut mellett. Az illetékes orosz dandárparancsnok ezt nem is cáfolta, ellenben azzal védekezett (vagy simán csak indokolt) hogy részeg volt, meg amúgy sem bírja a wágneres bűnözőket. (Jó, őket mondjuk nehéz is kedvelni, a főnökük egy pszichopata maffiózó, a emberállomány meg jelentős részben a sittről toborozva.)

A hír persze nem igazán meglepő, business as usual, mert:
- Egy orosz parancsnok részeg.
- Lövet azokra, akiket amúgy sem csíp, különösen ha részeg. (Az mondjuk nem tiszta, hogy csak részegen utálja a zsoldosokat, vagy félrészegen is, esetleg józanul is  utálná, csak olyankor nem érti, hol van.)
- Akiket nem kedvel azok valóban azonosulhatatlan bűnözők, de legalább illenek a bevodkázott főtisztekhez, mondhatni ők a folt a zsákhoz,  avagy gombok a kabáthoz, miszerint macik a málnás porcelánboltban.
- A hadviselésben ismert a "baráti tűz" kifejezés, mikor az embert a saját oldalán harcolók lövik, csak ez rendszerint véletlen, valaki benézi, hogy hol is lehet az ellenség. Na ez itt szintlépés ehhez képest, itt direkt a sajátjaikat lőtték a ruszkik, vagyis nekik ellenség sem kell, hogy kicsit hadmozdulatozzanak.

És ezek akarnak háborút nyerni. Eleve úgy volt, hogy pár nap alatt lerohanják Ukrajnát, lesz szép új bábkormány Kijevben, vagy nem is szaroznak ilyesmivel, egyszerűen annektálják az egész országot. Ehhez képest kínlódnak lassan másfél éve, és bár a zorigón minden másnap nyernek, a való világban ebből már nem szállhatnak ki jól. Nem jött be a blitzkrieg, ahogy anno Adolf kollégának sem, és csak remélni lehet, Vlagyimir Vlagyimirovics előbb döglik meg, mint hogy lángba boríthasson még több vidéket, még több ártatlan ember halála árán.
Az teljes megrogyáshoz már megvan a harci immorál, az atomfegyvereket meg talán nem vodkásüvegek mellett tartják, mert ha mégis, mind meghalunk, vagy ha mégsem, látjuk a Mad Max-et élőben, de egyik sem vonzó opció.

Atomvillanás bárhonnan (reckontalk.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése